Nieuws

Hersteld Hervormde Kerk adviseert 'substantieel minder bezoekers' na ophef over kerkgang in Staphorst

Kerkgangers in Staphorst
Kerkgangers in Staphorst © ANP/Piroschka van de Wouw
Het landelijk bureau van de Hersteld Hervormde Kerk adviseert de aangesloten kerken het aantal bezoekers van kerkdiensten 'substantieel' te verlagen. Verder moet er 'een hernieuwde bezinning' komen op 'de wijze en frequentie van de samenzang'. Ook moeten er bij het in- en uitgaan van de kerk mondkapjes worden gedragen, aldus het advies.
Het advies werd vanavond bekendgemaakt op de website van de kerkgemeenschap. Wat een 'substantiële teruggang' inhoudt, is niet duidelijk. In het advies worden geen aantallen bezoekers genoemd.
De aanbevelingen volgen op overleg met minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid en Justitie) en het ICO (Interkerkelijk Contact in Overheidszaken). Gesproken werd over het oplopende aantal coronabesmettingen en de vraag of kerkdiensten met veel mensen dan wel wenselijk zijn.

'Haastig en onder druk'

Afgelopen weekend ontstond verontwaardiging nadat bekend was geworden dat de Hersteld Hervormde Kerk in Staphorst meerdere diensten hield met zeshonderd aanwezigen. Daarbij werd gezongen en werden geen mondkapjes gedragen. "De kritiek op de gemeente van Staphorst raakt ons diep", aldus de Hersteld Hervormde Kerk. "Dat wat te goeder trouw en rechtmatig gedaan werd, werd met massieve kritiek overladen."
Dat kort erna werd afgesproken dat kerkdiensten beperkt moeten blijven tot maximaal dertig personen, plaatst de kerk 'voor een groot dilemma'. "Wij hebben de overheid te gehoorzamen, maar zijn ook van mening dat het advies haastig en onder druk van de publieke opinie genomen is."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.