Wonden eerste besmettingsgolf nog niet geheeld bij woonzorgorganisatie IJsselheem: "De deuren blijven open"

Door het coronavirus werd er in het voorjaar een groot beroep gedaan op iedereen die in de zorg werkt. Zorgmedewerkers maakten heftige situaties mee; van mensen die heel ziek werden tot vele sterfgevallen. Reden voor RTV Oost om begin deze maand (2 oktober, red.) een meldpunt voor zorgpersoneel te openen. Meer dan honderd zorgmedewerkers lieten een reactie achter, onder wie vooral veel medewerkers van verpleeg- en verzorgingshuizen. Een ding is duidelijk: de wonden zijn nog niet geheeld.

Een verklaring daarvoor zijn de vele drama's die zich binnen de muren van de verpleeghuizen hebben afgespeeld. Harmke Bodewitz is psycholoog bij de zwaar getroffen woonzorgorganisatie IJsselheem. Ook het personeel hier werd compleet verrast door de verwoestende werking van het virus.

Tekst gaat verder onder de video

Ziekte en sterfte horen bij het werk van een verpleeghuismedewerker. Maar dit voorjaar was de situatie ongekend heftig. Veel bewoners stierven. Het kwam voor dat een bewoner 's ochtends een kuchje had, aan het einde van de dag doodziek was en de volgende dag al was overleden. Door het virus moest het personeel ook compleet anders omgaan met de overledenen.

Tekst gaat verder onder de video

Veel zorginstellingen zagen in dat de gebeurtenissen binnen de muren van de verpleeghuizen een grote impact hadden op het personeel. Ze voelden dat het personeel een extra steuntje in de rug kon gebruiken. Speciale crisisteams werden opgericht om het personeel in elk geval een luisterend oor te bieden. Deze crisisteams zullen ook in de tweede besmettingsgolf, die gaande is, weer actief zijn.

Tekst gaat verder onder de video

Meer dan honderd zorgmedewerkers lieten een reactie achter bij het meldpunt voor zorgpersoneel van RTV Oost. Op de afbeelding hieronder is goed te zien wat het effect van de eerste besmettingsgolf is geweest op de medewerkers zelf.

Veel zorgpersoneel voelde zich na de eerst besmettingsgolf oververmoeid. (Foto: Vormgeving RTV Oost)
Veel zorgpersoneel voelde zich na de eerst besmettingsgolf oververmoeid. (Foto: Vormgeving RTV Oost)
Deel dit artikel: