Nieuws

Zwolse artsen onderzochten hoe malariamiddel HCQ tóch kan helpen bij corona

Het antimalariamiddel en mogelijk coronamedicijn HCQ
Het antimalariamiddel en mogelijk coronamedicijn HCQ © GettyImages
Twee infectiologen van ziekenhuis Isala in Zwolle hebben aangetoond dat het malariamiddel hydroxychloroquine (HCQ) tóch een gunstig effect kan hebben op coronapatiënten. Dat schrijft de NOS. Uit hun studie blijkt dat bij patiënten die het middel vanaf de eerste dag van hun ziekenhuisopname toegediend kregen, het risico om op de intensive care te belanden ruim de helft lager lag.
De studie werd gedaan in veertien Nederlandse ziekenhuizen en stond onder leiding van de internist-infectiologen Jolanda Lammers en Paul Groeneveld van Isala.
Lammers en Groeneveld zijn ervan overtuigd dat het gunstige effect een gevolg is van het vroeg toedienen van HCQ. Bij patiënten die het verwante chloroquine kregen, was geen significant effect merkbaar op het aantal IC-opnames vergeleken met standaardzorg.

Britse studie

Er zijn intussen veel onderzoeken gepubliceerd waaruit naar voren komt dat HCQ geen of zelfs een negatief effect zou hebben voor covid-19-patiënten. Het meest omvangrijke is de Britse Recovery-trial, met duizenden deelnemende patiënten.
Die studie keek naar het effect van HCQ op de sterfte 28 dagen na het begin van covid-19. Dat effect was er niet. De Britse studie leidde tot het stopzetten van veel andere onderzoeken.

Ernstig zieke patiënten

Lammers: "In de Recovery-trial ging het vaak al om ernstig zieke patiënten. Bovendien kregen die in veel gevallen pas na vele dagen hydroxychloroquine en een relatief hoge dosering", zegt Lammers.
"Wij hebben bijna 1100 patiënten bekeken die vanaf dag één behandeld zijn. En we hebben gekeken tot hun ontslag uit het ziekenhuis, opname op de IC of overlijden."

'Net als longontsteking'

Het ging dus uitsluitend om mensen op de covid-verpleegafdelingen. "Niet al te zieke patiënten dus. In dat vroege stadium van de infectie zien we een positief effect van de behandeling met HCQ."
Haar collega Groeneveld vult aan: "Het is eigenlijk net als bij een longontsteking. Dan geef je antibiotica om te voorkomen dat het erger wordt en mensen naar de IC moeten."

Studie die terugkijkt

De Nederlandse studie is een zogeheten retrospectieve, observationele studie. De onderzoekers hebben teruggekeken hoe het patiënten verging die in maart van dit jaar met covid-19 in het ziekenhuis werden opgenomen.
In die periode liet de behandelrichtlijn voor covid-19-patiënten artsen de keus tussen het voorschrijven van hydroxychloroquine, het nauw verwante chloroquine of standaardzorg.

Spontane controlegroepen

"Dat is het bijzondere aan onze studie", reageert Groeneveld. Doordat ziekenhuizen tijdens de eerste coronagolf konden kiezen hoe ze patiënten behandelden, ontstonden spontaan een soort controlegroepen.
Het ene ziekenhuis gaf zijn patiënten HCQ, het andere chloroquine en het derde standaardzorg. HCQ wordt tegenwoordig vooral gegeven aan reumapatiënten en ook wel aan mensen met Q-koorts.

Bevestiging

Beide infectiologen benadrukken dat hun onderzoeksresultaten bevestigd moeten worden in een zogenoemde randomized controlled trial, een studie waarbij vergelijkbare patiënten blind verdeeld worden over een behandelgroep en een of meer controlegroepen.
Het artikel van de Zwolse onderzoekers is al wel op waarde beoordeeld door vakgenoten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.