Voorstanders van Zwarte Piet plakken actieposters op gebouwen in Deventer, Enschede, Hengelo en Oldenzaal

Een aantal voorstanders van Zwarte Piet, die zich hebben verenigd in de Zwarte Pieten Actiegroep, heeft vannacht in verschillende Overijsselse steden posters geplakt. Dat gebeurde in Deventer, Enschede, Hengelo en Oldenzaal. De actievoerders protesteren tegen 'de inmenging van de politiek bij het Sinterklaasfeest'.

'Zwarte Piet is meer dan welkom', zo valt er op een poster op het stadhuis in Deventer te lezen. En op een poster in Oldenzaal: 'Handen af van Zwarte Piet'. Ook is er met graffiti op de straatstenen 'Hallo Zwarte Piet' geschreven.

'Moet niet gekker worden'

De actiegroep vindt dat de politiek zich niet mag bemoeien met hoe het uiterlijk van Piet eruit ziet, zo schrijven de actievoerders als toelichting op hun website. 'Intochtcomités moeten zich niet onder druk laten zetten door een burgemeester en of gemeenteraad die dreigen de subsidiekraan dicht te draaien. Het moet niet gekker worden.'

De actievoerders ageren vooral tegen burgemeester Ron König van Deventer, die vorig jaar dreigde de subsidie voor de Sinterklaasintocht in te trekken als het aantal pieten niet voor ten minste een derde deel uit roetveegpieten zou bestaan.

Veel commotie

Die politieke stellingname zorgde voor veel commotie en uiteindelijk besloot de gemeenteraad toch akkoord te gaan met een intocht zonder roetveegpieten. Wel deed de organisatie van de Deventer Sinterklaasintocht water bij de wijn door aan te geven dat ze open zou staan voor verandering.

Aan die belofte heeft de organisatie zich dit jaar gehouden. Het hele pietenbestand bij de intocht zal dit jaar bestaan uit roetveegpieten en daarmee lijkt Zwarte Piet in Deventer vanaf dit jaar verleden tijd.

'Geen inmenging'

Woordvoerder Maarten-Jan Stuurman van de gemeente Deventer beaamt dat 'politieke inmenging' vorig jaar een rol heeft gespeeld bij de Sinterklaasintocht, maar benadrukt dat de kleur van de pieten dit jaar een initiatief van het comité zelf is. "Daar heeft de gemeente of de burgemeester dit jaar niets mee te maken gehad."

De subsidie voor de intocht zou dit jaar niet zijn stopgezet als de organisatie van de Deventer Sinterklaasintocht voor alleen zwarte pieten had gekozen. Burgemeester König zei eerder zelfs dat hij er zich bij neer zou leggen als de pieten zwart zouden blijven. "Hij is dus heel blij met hoe het nu gaat."

Deel dit artikel: