Nieuws

20 medewerkers afdeling cardiologie ZGT besmet met corona

ZGT Almelo
ZGT Almelo © RTV Oost / Allard Olsman
Twintig medewerkers van de afdeling cardiologie van ZGT Almelo zijn positief getest op het coronavirus, vrijdag waren dat er elf. Het aantal besmette patiënten op de afdeling is met één gestegen van vier naar vijf. Het Almelose ziekenhuis handhaaft de patiëntenstop voor de afdeling cardiologie.
Direct nadat de uitbraak van het coronavirus op de afdeling cardiologie (3 Noord) aan het licht kwam, voerde het ziekenhuis extra tests uit onder personeel en patiënten. Vrijdag bleek dat elf personeelsleden en vier patiënten positief waren getest. Dat zijn er nu dus meer.

Patiënt is bron uitbraak

Volgens het ziekenhuis was een hoogbejaarde man, die al een week op de afdeling lag, de bron van de uitbraak. Hij werd opgenomen met klachten van hartfalen. Na een eerste behandeling leek hij op te knappen. Na ongeveer een week verslechterde zijn situatie, onder meer vanwege een longontsteking. Dat was voor het ziekenhuis reden om hem te testen op corona. Uit die test bleek dat hij het coronavirus had.
De man lag tijdens zijn ziekenhuisopname op een eenpersoonskamer. Hoewel hij als bron van de besmettingen wordt gezien, bleken er vrijdag nog drie besmette patiënten op 3 Noord te liggen.
Het ziekenhuis weet eigenlijk niet goed hoe deze patiënten besmet zijn geraakt me het coronavirus. Mogelijk hadden ze al corona toen ze werden opgenomen of ze zijn besmet geraakt door personeel dat op haar beurt weer is besmet door de bronpatiënt. Vandaag maakte ZGT bekend dat het totaal aantal besmette patiënten nu vijf is. Allemaal worden ze verpleegd op de speciale Covid-afdeling van het ziekenhuis.

"Mijn schoonmoeder was coronavrij"

De schoondochter van één van de besmette patiënten zegt dat haar schoonmoeder coronavrij was toen ze begin oktober werd opgenomen in het ziekenhuis. "Ze moet wel in het ziekenhuis zijn besmet. Wij hebben haar ook bezocht. Om die reden zitten wij nu tien dagen in quarantaine."
Overigens ligt haar schoonmoeder sinds vanochtend niet meer in het ziekenhuis. "Ze is overgeplaatst naar een covid-afdeling van een woonzorgcentrum in Enschede. Het vervoer daar naartoe had wat voeten in aarde. We moesten haar daar eerst zelf naartoe brengen. Dat hebben we geweigerd. Uiteindelijk is ze er met een ambulance naar toe gebracht."
De schoondochter zegt dat het naar omstandigheden goed gaat met haar schoonmoeder. "Omdat ze op een covid-afdeling ligt, kunnen we haar niet bezoeken. Dat is toch al niet mogelijk, omdat ze zelf het huis niet uit mogen."

Ziekenhuizen elders in de regio

Ziekenhuis ZGT meldt verder dat dit weekend alle personeelsleden die de afgelopen periode op de afdeling hebben gewerkt zijn getest op corona. In totaal zijn er twintig medewerkers positief getest voor het virus.
Vanwege de vele zieke personeelsleden worden nieuwe patiënten doorverwezen naar ziekenhuizen elders in de regio. De opnamestop die vrijdag inging, blijft voorlopig nog van toepassing. Patiënten die al op de afdeling liggen en geen corona hebben, worden gewoon verder behandeld. Mensen met acute spoedeisende hartproblemen kunnen nog altijd bij ZGT terecht.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.