Nieuws
Kabinet trekt miljard euro uit zodat bouw niet stilvalt door stikstofcrisis

Het kabinet trekt tussen 2021 en 2030 een miljard euro extra uit om de bouw uit het slop te trekken. Dat meldt landbouwminister Carola Schouten aan de Tweede Kamer.
Een half miljard van het geld gaat naar schonere vrachtwagens en machines, zodat de bouw en sloop minder stikstof uitstoten. De andere helft van het bedrag blijft nog even op de plank liggen. Dit kan voor de bouw of andere stikstofmaatregelen worden ingezet.
Geld voor bouw
Eerder werd al vijf miljard euro vrijgemaakt voor onder andere de landbouw en industrie om de stikstofuitstoot te verminderen. Daar bovenop komt nu dus nog een miljard euro extra voor de bouw, omdat door de stikstofcrisis de sector stil kan komen te liggen. Het geld moet dat voorkomen.
Dat is voor het kabinet belangrijk, omdat het gebrek aan woningen een van de meest prangende politieke dossiers is. De uitstoot van woningbouw is bovendien slechts tijdelijk. Voor groene energieprojecten geldt zelfs dat de aanleg ervan dan wel vervuilend is, maar het project zelf juist bijdraagt aan bijvoorbeeld de energietransitie, als het er eenmaal staat.
Boeren
Het extra geld voor de bouw maakt deel uit van een wet. Daarin staat hoe Schouten de komende tien jaar de stikstofcrisis wil aanpakken.
Daarin staat onder andere ook dat de landbouw de omslag moet maken naar toekomstbestendige (kringloop)landbouw. Zo komen er middelen voor investeringen in duurzame stallen, minder eiwit in veevoer en betere mestaanwending. Er komt 175 miljoen euro om boeren te helpen deze stappen te zetten. Voor boeren die vrijwillig willen stoppen komt ook geld beschikbaar.
Vandaag stuurt Schouten de wet naar de Tweede Kamer.
Stikstofcrisis
Door de hoge stikstofuitstoot in ons land zijn veel planten, insecten en dieren inmiddels verdwenen. Het kabinet wil het tij keren en de stikstofuitstoot verminderen: in 2030 moet minimaal de helft van de natuur in beschermde Natura 2000-gebieden op een gezond stikstofniveau zitten.
Om dat voor elkaar te krijgen, moet de stikstofuitstoot verminderen. Daarom trok Schouten eerder al vijf miljard euro uit: twee miljard om de uitstoot in de landbouw, industrie en bijvoorbeeld scheepvaart te verlagen en drie miljard om de speciale natuurgebieden te versterken.