Nieuws

Gemeente Enschede: 'Thuiswerken begint onze ambtenaren op te breken'

Het stadskantoor aan de Hengelosestraat in Enschede
Het stadskantoor aan de Hengelosestraat in Enschede © RTV Oost / Kevin Drieze
Het volledig thuiswerken begint ambtenaren van de gemeente Enschede op te breken. De gemeente verwacht dat het vele thuiswerken op termijn tot uitval onder haar medewerkers leidt, zo stelt ze in de tussentijdse coronanota over 2020. Toch leidt het nu nog niet tot extra ziekteverzuim, benadrukt de gemeente.
Werk thuis, indien mogelijk. Dat is vanwege het coronavirus al maandenlang het advies, dus ook voor ambtenaren van de gemeente Enschede. Maar dat langdurig thuiswerken zorgt volgens de gemeente voor negatieve neveneffecten onder de ambtenaren.
'Zij ervaren minder efficiënt te zijn, wat de druk voor hen verhoogt. Medewerkers ervaren ook een soort van sociaal isolement en op termijn gaat dat tot uitval leiden', aldus de gemeente.

Geen extra ziekteverzuim

Toch leidt dat niet tot extra ziekteverzuim, benadrukt een woordvoerder van de gemeente Enschede. "Het ziekteverzuimpercentage is na half maart lager dan voorheen en ook nog niet gestegen. De afgelopen dagen is het wel iets gestegen door een aantal medewerkers met corona, maar er is dus nog geen sprake van veel uitval door thuiswerken. Vanaf het eerst moment is hier al aandacht voor geweest, onder meer in diverse werkgroepen.

Investeringen voor thuiswerken

Nu aan het thuiswerken voorlopig geen einde komt, denkt de gemeente eraan om geld uit te trekken voor het verbeteren van de thuiswerkplekken. De gemeente berekent dat het zo'n 600.000 tot 1,2 miljoen euro zou kunnen kosten om de werkplekken van haar medewerkers thuis meer ergonomisch te maken.
"Dit zouden de kosten kunnen zijn in de meeste extreme variant als we voor alle medewerkers een arbotechnisch goedgekeurde werkplek thuis moeten faciliteren", aldus de woordvoerder. "Inmiddels zijn we verder met de plannen en wordt ook landelijk de discussie opgestart over de verantwoordelijkheden wat betreft de werkplek thuis. Dit onderdeel wordt ook deels meegenomen in de CAO-onderhandelingen."
Rijksambtenaren krijgen dit jaar een thuiswerkvergoeding van 363 euro. Ambtenaren van de gemeente vallen niet onder die cao.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.