112

VIDEO: Bankpasfraudeurs duperen senioren in Deventer en Rijssen

Onder de Loep
Onder de Loep © RTV Oost
Twee bejaarde mannen uit Deventer en Rijssen zijn slachtoffer geworden van criminelen die ze met bankpasfraude hebben opgelicht en in totaal duizenden euro's hebben gestolen. Het gebeurde op dezelfde dag, vrijdag 28 augustus, en in beide gevallen nam dezelfde jongeman geld op van de rekening van de slachtoffers. Hij komt duidelijk in beeld, wie kent hem?
Op de bewuste vrijdagmiddag kreeg een 82-jarige man uit Deventer een alarmerend telefoontje van iemand die zei van de fraudehelpdesk te zijn. Hij kreeg te horen dat zijn bankgegevens gehackt waren en zijn geld naar Afrika zou verdwijnen als ze niet snel waren. Het slachtoffer kreeg de opdracht zijn bankpasje door te knippen, maar daarbij moest hij de chip niet beschadigen. Hij moest ook na de pieptoon even zijn pincode opzeggen.

Bankpasje ophalen

Nog terwijl hij de 'helpdeskmedewerker' aan de telefoon had werd er al aangebeld door iemand die 'namens de bank' zijn pas zou komen ophalen. Het overrompelde bejaarde slachtoffer vroeg de man aan de deur nog of die zich kon legitimeren. Dat kon de man niet, hij zei dat hij zijn pasje in de auto had laten liggen. Met de man aan de deur en nog steeds die 'helpdeskmedewerker' aan de telefoon voelde het slachtoffer de druk op hem opgevoerd worden en gaf hij het doorgeknipte pasje mee.
Het slachtoffer vertrouwt het allemaal niet en beëindigt het telefoongesprek om naar de bank te gaan en zijn pasje te blokkeren. Ondertussen heeft deze man al een paar honderd euro opgenomen van de rekening van de gepensioneerde Deventenaar.

Ook in Rijssen slachtoffer gemaakt

In Rijssen wordt die dag ook een 82-jarige man de stuipen op het lijf gejaagd met een bericht dat er iets mis is met zijn bankpas en dat er iemand van de bank zou komen om die pas op te halen. Daar worden door dezelfde man met het opvallende blauwe petje duizenden euro's van de rekening gehaald. Wie herkent deze man?
- Bel meteen de tiplijn: 0800 - 6070 (gratis nummer)
- Stuur de politie Deventer of de politie Rijssen-Holten een privébericht op Facebook
- Gebruik het tipformulier van de politie
- Wil je liever anoniem informatie doorgeven? Bel dan Meld Misdaad Anoniem: 0800 - 7000
- Anoniem tippen op internet kan via deze link.
Zaken in Onder de Loep komen om de week op TV Oost, op YouTube, Facebook en Instagram
Zaken in Onder de Loep komen om de week op TV Oost, op YouTube, Facebook en Instagram Onder de Loep) (© Onder de Loep

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.