Nieuws

Wat vind jij: De overheid mag alles van mij weten in de strijd tegen het coronavirus

Wat vind jij: De overheid mag alles van mij weten in de strijd tegen corona
Wat vind jij: De overheid mag alles van mij weten in de strijd tegen corona © Getty Images / Rawf8
Om beter zicht te krijgen op de verspreiding van het coronavirus wil de overheid met een nieuwe wet de locatiegegevens van Nederlanders delen met het RIVM.
Dat schrijft RTL Nieuws op haar website. De tijdelijke wet verplicht telecomproviders om locatiegegevens van burgers met het RIVM te delen. Over deze wet wordt eind oktober gestemd.
De gegevens zouden anoniem zijn. Volgens het ministerie van Economische Zaken gaat het niet om het volgen van personen, maar het tellen van actieve mobieltjes in een bepaalde gemeente. Elk uur worden de locatiegegevens van elke mobiele telefoon opgeslagen en met het RIVM gedeeld.

Privacy

Experts zijn kritisch en noemen het massasurveillance. "En in een vrije samenleving moeten we heel erg voorzichtig zijn met de introductie daarvan. Er wordt dan wel benadrukt dat het niet zou gaan om het volgen van personen, maar telefoons verplaatsen zich niet vanzelf", zegt onderzoeker Lotte Houwing tegen RTL Nieuws.
Ze vraagt zich af of er geen andere, minder ingrijpende manieren zijn om zicht te krijgen op bewegingen van mensen. Ook telecomprovider T-Mobile heeft zorgen. "Voor T-Mobile is het onduidelijk op welke manier dit wetsvoorstel een bijdrage levert aan het bestrijden van de pandemie", stelt Margreet Hoekstra, directeur Juridische Zaken bij het telecombedrijf.

Wat vind jij? Mogen telecomproviders jouw locatiegegevens doorsturen naar het RIVM in de strijd tegen het coronavirus? Of gaat jou dat veel te ver? Stem op onze stelling en discussieer mee in de reacties, hier of op Facebook.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.