nieuws

Provincie wil dat niet alleen landbouw bijdraagt aan stikstofaanpak

Provincie wil dat niet alleen landbouw bijdraagt aan stikstofaanpak
Provincie wil dat niet alleen landbouw bijdraagt aan stikstofaanpak © RTV Oost / Chantal Everaadt
De provincie Overijssel wil dat onderzocht wordt hoe ook andere sectoren kunnen bijdragen aan het terugdringen van de stikstofuitstoot. Niet alleen de landbouw, maar ook de zee- en binnenvaart en de industrie zouden minder stikstof moeten gaan uitstoten.
Landbouwminister Carola Schouten stuurde dinsdagmiddag haar wetsvoorstel naar de Tweede Kamer, maar dat riep al snel vragen op in de landbouwsector. Als een van de weinigen wordt de landbouw bij naam genoemd als het gaat om het terugdringen van de stikstofuitstoot.
Lees meer:
Het kabinet reserveert één miljard euro extra voor aanvullende maatregelen om stikstofuitstoot te beperken. De uitstoot van stikstof moet de komende tien jaar met 26 procent worden teruggedrongen. Eerder al maakte de minister bekend dat ze vijf miljard uittrekt voor natuurherstel en verminderen van stikstofuitstoot, daar komt nu dus nog een miljard euro bij.

'Mes snijdt aan twee kanten'

Het huidige pakket van maatregelen is volgens de provincie onvoldoende om de bouwsector uit het slop te trekken. Daarom zouden er extra maatregelen genomen moeten worden.
Gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher vindt dat daarbij ook gekeken moet worden naar de mogelijkheden buiten de landbouwsector. Hij denkt bijvoorbeeld aan de zee- en binnenvaart en de industrie. "Bij voorkeur door ondernemers met subsidies of fiscale voordelen te stimuleren om innovatieve emissiebeperkende maatregelen te nemen. Het mes snijdt dan aan twee kanten: verduurzaming van bedrijven en stikstofreductie."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.