Ziekenhuis ZGT heft opnamestop niet-coronapatiënten op

Ziekenhuis ZGT heeft de opnamestop voor niet-coronapatiënten vrijdag aan het einde van de dag opgeheven. Woensdagavond werd de opnamestop aangekondigd, om het snel toenemende aantal coronapatiënten het hoofd te kunnen bieden.

De verwachting was dat de opnamestop vrijdagochtend opgeheven kon worden, maar dat werd uiteindelijk vrijdagavond.

Door de toestroom van coronapatiënten afgelopen weekend en begin van de week, moesten snel afdelingen geopend worden waar deze patiënten in isolatie verpleegd kunnen worden. Om dat, en de zorg voor de niet-coronapatiënten, goed te laten verlopen was een tijdelijke opnamestop nodig.

Verschrikkelijk

"We moesten 'nee' zeggen tegen patiënten en dat is verschrikkelijk", blikt bestuursvoorzitter Hilde Dijstelbloem terug. Ze noemt het besluit dat tot enige onrust en boosheid op sociale media leidde, onvermijdelijk. "Het aantal coronapatiënten nam toe van 10 eind vorige week naar zo'n 40 op dinsdag. Dan heb je versneld meer bedden nodig."

De situatie in Twente wordt nog steeds als 'zeer ernstig' bestempeld, met een record van 500 nieuwe besmettingen op vrijdag. "Wij doen in Twente niet onder voor het westen van het land, waar de druk groot is", zegt Dijstelbloem

We moesten 'nee' zeggen tegen patiënten en dat is verschrikkelijk
Bestuursvoorzitter Dijstelbloem van ZGT over de opnamestop

Het ziekenhuis schaalt daarom de komende week de reguliere zorg af. Dat betekent dat zo'n 20 procent van de niet-spoedeisende operaties en behandelingen wordt uitgesteld. "Het is een hele bittere pil maar nodig om de grote toestroom van coronapatiënten op te kunnen vangen.""

"Als we ons niet aan de maatregelen houden, neemt de druk nog verder toe", schetst Dijstelbloem. Zij doet daarom een dringend beroep op iedereen om zich aan de regels te houden. "Het kan niet zo zijn dat de één een feestje viert, terwijl de ander het vuur uit de sloffen loopt."

Meer over dit onderwerp:
ZGT CORONACRISIS
Deel dit artikel: