Veiligheidsregio wil strengere lockdown voor Twente: "Het is onontkoombaar"

De Veiligheidsregio Twente pleit voor een verdere aanscherping van de coronamaatregelen. De Almelose burgemeester Arjen Gerritsen pleit namens de veiligheidsregio voor een lockdown zoals die in het voorjaar gold, omdat de coronacijfers in Twente hard oplopen: één op de vijf tests heeft daar een positieve uitslag.

Woensdagavond werd de coronasituatie in Twente aangescherpt naar 'zeer ernstig'. "We zien een explosieve toename van het aantal besmettingen in de veiligheidsregio", zegt Arjen Gerritsen. Volgens zowel de GGD Twente als de Veiligheidsregio Twente gaan de cijfers de komende dagen nog verder oplopen, door een storing in het coronadashboard waar alle cijfers worden bijgehouden.

Strengere lockdown

Gerritsen sprak eerder van een 'totale lockdown'. Later nam hij die woorden terug; hij doelt op een strengere lockdown, waarin alle maatregelen die tijdens de eerste coronagolf werden genomen, zoals ook de sluiting van de scholen en afgelasting van alle sport, worden doorgevoerd.

"We zouden de Twentenaren voor de gek houden, een rad voor de ogen draaien, als we zouden zeggen dat over twee weken alles weer anders wordt", zegt Gerritsen. "De deskundigen zeggen ons dat het over twee weken echt niet anders gaat worden. Sterker nog: dat het alleen maar erger zal worden."

Afhankelijk van het kabinet

Het kabinet stelde vorige week een 'gedeeltelijke lockdown' in. De Veiligheidsregio Twente is dan ook afhankelijk van 'Den Haag' voor eventuele aanscherping van de coronamaatregelen in Twente. "Maar we pleiten in het wekelijke veiligheidsberaad wel voor strengere maatregelen. En we zijn niet de enige veiligheidsregio", zegt Gerritsen daarover.

Vijf voor twaalf is het inmiddels al geweest, stelt de veiligheidsregio. "Als we met elkaar willen voorkomen dat de ziekenhuizen vollopen, dat we verpleeghuizen moeten sluiten, dat we onze familie niet meer kunnen bezoeken, dan moeten we nu echt stappen gaan nemen. In de ogen van de veiligheidsregio gaan we er met de huidige 'strengheid' van de maatregelen niet komen."

Gerritsen legt uit waarom hij een strengere lockdown wil:

'Stille decembermaand'

Gerritsen spreekt over sombere vooruitzichten. "We hebben vanochtend een vooruitblik genomen op de feestmaand december. Dat zou weleens een hele stille maand kunnen worden. Dat is vreselijk, daar baalt iedereen van, maar dat zou weleens heel erg noodzakelijk kunnen zijn."

De plaatsvervangend voorzitter van de veiligheidsregio verbaast zich erover dat het 'nog zo druk is op de weg'. "We zien dat er nog een heleboel zaken mogelijk zijn, dat het sociale en economische leven nog steeds heel mobiel is. Dat is niet goed. Dat betekent dus eigenlijk dat het onontkoombaar is om vanuit Twente in een lockdown te komen."

Dat betekent dus eigenlijk dat het onontkoombaar is om vanuit Twente in een totale lockdown te komen
Arjen Gerritsen, Veiligheidsregio Twente

Veel besmettingen in Tubbergen

'Coronahotspot' van Twente is op dit moment Tubbergen, waar het aantal besmettingen hard toeneemt. Volgens burgemeester Wilmien Haverkamp is dat te wijten aan de aard van haar gemeente. "Wij denken dat het te maken heeft met het noaberschap in onze gemeenschap en het sterke verenigingsleven. Het elkaar ontmoeten, dat hoort bij onze gemeente en dat is wat ons nu juist nekt."

Het coronavirus laait volgens Haverkamp door de hele Tubbergse gemeenschap. "Wij hebben met het regionaal crisisteam een diepgaandere analyse gemaakt. Daaruit blijkt dat er dwars door onze hele samenleving besmettingen zijn en niet heel duidelijk aanwijsbare clusters."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.