Nieuws

Wat vind jij: Het is goed dat YouTube het kanaal van Lange Frans heeft verwijderd

Wat vind jij?
Wat vind jij? © GettyImages / RTV Oost
YouTube heeft het kanaal van de Nederlandse rapper Lange Frans verwijderd. Op dat kanaal plaatste hij video's over complottheorieën over corona en het bestuur van ons land. YouTube kondigde vorige week al aan dat ze de strijd tegen desinformatie aangaan. Het verwijderen van het account van Lange Frans is daar een direct gevolg van. Wat vind jij van die keuze van YouTube?
Kijkers van Zondag Met Lubach zagen in zijn uitzending van deze week een pleidooi over de 'fabeltjesfuik'. Lubach waarschuwde dat je op het medium YouTube veel complottheorieën tegenkomt. Bovendien beveelt YouTube je dat soort video's aan als je er ooit één hebt gekeken - zo werkt het algoritme. Lubach stelt dat YouTube op die manier zelf bijdraagt aan het verspreiden van die desinformatie.
De beleidsmakers van YouTube geloven echter dat je desinformatie het beste kan aanpakken door de bron, het kanaal, te verwijderen. Zodoende hebben ze dus het kanaal van Lange Frans verwijderd.
Vrijheid van meningsuiting
In Nederland kennen we de vrijheid van meningsuiting. Dat betekent dat je mag zeggen en schrijven wat je wilt. Een platform als YouTube kan echter bepalen dat bepaalde gedachtes en visies in strijd zijn met wat zij als medium willen laten zien. Zodoende kan YouTube dus kanalen verwijderen of censureren.

Wat vind jij van deze gang van zaken? Ben je blij dat YouTube de verspreiding van complottheorieën probeert tegen te gaan of is het een regelrechte inbreuk op onze vrijheid van meningsuiting? Stem hieronder en reageer!

Lukt het stemmen niet? Klik dan hier.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.