Nieuws

Finkers hoeft NS Publieksprijs niet: 'Stem NIET op HERMAN'

Als het aan Finkers ligt, wint hij niet de NS-Publieksprijs
Als het aan Finkers ligt, wint hij niet de NS-Publieksprijs © RTV Oost
Herman Finkers heeft liever niet dat mensen op hem gaan stemmen voor de NS Publieksprijs. Gisteravond werden de nominaties voor de boekenprijs bekendgemaakt, Finkers maakt kans met zijn boek 'De cursus omgaan met teleurstellingen gaat wederom niet door'.
"Hij is wel verguld met de nominatie", zegt Kees Schafrat, eigenaar van boekhandel Broekhuis en goede vriend van Finkers. "Hij zegt dat het wel bijzonder is voor iemand die geen auteur is."
En daar ligt voor Finkers precies het probleem, het feit dat hij zichzelf geen schrijver vindt. Daarom gaf hij een stemadvies voor Geert Mak, die ook genomineerd is. Dat is volgens de Twentse cabaretier een 'echte auteur'.
Het boek waarmee Finkers genomineerd is, is een bundel van verhalen die hij de afgelopen dertig jaar schreef. "Als ik Mak hiermee versla, dan voelt dat niet goed", zei Finkers tegen Schafrat.
Daarom deed ook Schafrat de oproep om niet op Finkers te stemmen:
"Als hij een roman had geschreven, dan is het iets anders", zegt Schafrat. "Hij heeft literatuur en het schrijverschap hoog zitten."
Toch is het boek populair. Er gingen al een kwart miljoen exemplaren over de toonbank.

De Vooravond

In het tv-programma De Vooravond werden gisteren de nominaties bekendgemaakt. Eigenlijk was het de bedoeling dat Schafrat daar namens Finkers aan tafel zou zitten. Maar dat plan werd een paar uur van tevoren afgeblazen.
Maar Schafrat had al precies in zijn hoofd zitten hoe hij op de nominatie van Finkers zou reageren. "Ik had een briefje in mijn binnenzak zitten met de tekst: stem niet op Herman, stem niet op Herman, stem niet op Herman."
Naast Finkers en Mak, zijn ook Edwin Schoon, Rutger Bregman, Astrid Holleeder en Roxane van Iperen genomineerd:
Schafrat ziet dat de actie om niet op Finkers te stemmen, ook averechts kan werken. "Je zou bijna kunnen zeggen dat dit een vooropgestelde tactiek is", zegt hij daarover. "Maar ik geloof niet dat dit een soort trucje is."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.