nieuws

Mestverwerker OrgaPlus overschreed geurnorm

Mestverwerker OrgaPlus in De Krim voldoet nog steeds niet aan alle eisen met betrekking tot stankoverlast. Dat blijkt uit recent geuronderzoek.
De fabriek en de buurt leven al jaren op gespannen voet vanwege stankoverlast. Na eerdere klachten heeft OrgaPlus aanpassingen gedaan in de fabriek om de stankoverlast tegen te gaan, maar dat blijkt dus niet voldoende. OrgaPlus-directeur Jansen geeft in een schriftelijke reactie aan dat ten tijde van de geurmeting inderdaad de geurnorm is overschreden, maar dat dat komt doordat er werd gewerkt met verkeerde instellingen in het computersysteem. De stankoverlast die de school en de buurt meldden bij de gemeente lijkt dus terecht.
Inmiddels heeft OrgaPlus het meldingssyteem aangepast en komt er binnenkort een nieuwe meting. OrgaPlus verwacht dat de problemen nu zijn opgelost. De gemeente Hardenberg kan nog niet reageren op de uitkomst van het geuronderzoek. Hardenberg heeft het rapport wel ontvangen maar bespreekt het begin november. Het is niet duidelijk of OrgaPlus een boete krijgt voor de overschreden geurnormen of dat het bedrijf na de nieuwste aanpassingen aan de installatie door kan gaan met de productie.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.