Nieuws

Minister Grapperhaus vraagt Twente: wacht eerst effect huidige coronamaatregelen af

Minister Grapperhaus
Minister Grapperhaus © Sem van der Wal / ANP
Justitieminister Ferd Grapperhaus begrijpt de zorg van de Veiligheidsregio Twente over het sterk oplopende aantal coronabesmettingen, maar is terughoudend over de oproep van de veiligheidsregio voor een strengere lockdown.
"We hebben vorige week een stevig pakket aan maatregelen afgekondigd. We zijn nog steeds heel goed aan het kijken wat de effecten zijn van het vorige pakket van eind september en het nieuwe pakket van medio oktober", zei Grapperhaus vanmiddag voorafgaand aan de ministerraad.

Effect van de maatregelen

Volgens de minister is het belangrijk om 'echt even de tijd te nemen om de komende dagen goed te zien hoe dat nu precies gaat uitwerken'. "En ondertussen denk ik dat het goed is dat altijd, ook in de regio's, de burgemeesters mensen oproepen zich in ieder geval aan de maatregelen te houden."
De Almelose burgemeester Arjen Gerritsen pleitte gisteren namens de veiligheidsregio voor een lockdown zoals die in het voorjaar gold, omdat de coronacijfers in Twente hard oplopen: één op de vijf tests heeft daar een positieve uitslag. Woensdagavond werd de coronasituatie in Twente aangescherpt naar 'zeer ernstig'.

Dagkoersen

De slechte, landelijke cijfers van de afgelopen dagen moeten volgens minister Grapperhaus 'breder worden gezien'. Hij wees daarbij op uitspraken van een lid van het Outbreak Management Team (OMT), dat het kabinet adviseert, om niet te veel naar de dagkoersen te kijken.
Het kabinet en deskundigen kijken naast de besmettingen ook vooral naar andere indicatoren, zoals het aantal opnamen van met covid-19 besmette mensen in ziekenhuizen en op de intensive care.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.