Nieuws

Lost burgerinitiatief van oud-politieagent de moord op de Enschedese Marja Nijholt uit 2013 op?

Marja Nijholt (48) uit Enschede werd in 2013 in Oss vermoord (archieffoto)
Marja Nijholt (48) uit Enschede werd in 2013 in Oss vermoord (archieffoto) © RTV Oost
Politie en het Openbaar Ministerie gaan nauw samenwerken met een onderzoekscollectief van burgers om een moordzaak uit 2013 op te lossen. Het gaat om de moord op de 48-jarige Marja Nijholt uit Enschede, die op nieuwsjaarsdag dood werd gevonden in Oss. Dat meldt het NRC.
Het levenloze lichaam van Nijholt werd op nieuwjaarsochtend in 2013 op een pad bij een woning langs de Berghemseweg in Oss gevonden. Ze was op oudejaarsavond halsoverkop vanuit Enschede naar Brabant vertrokken. Ze was volgens meerdere getuigen in paniek en zou gezegd hebben te vrezen voor haar leven.

Podcasts

Nog altijd loopt de dader, die Nijholt met messteken om het leven bracht, vrij rond. Daarom zijn sinds het voorjaar gesprekken gaande tussen politie, Openbaar Ministerie en Bureau Dupin, een burgerinitiatief van oud-politieagent Peter de Kock.
Door zelf onderzoek te doen en daarover podcasts te publiceren, hoopt De Kock met de hulp van het Nederlandse publiek de onopgeloste moord nieuw leven in te blazen.

Openbare bronnen

De politie zegt potentie te zien in samenwerken met een burgercollectief. "Soms moet je paden durven te bewandelen waarvan je van tevoren niet weet hoe die exact gaan lopen. Dat maakt onze samenwerking zo waardevol", aldus Stan Duijf, hoofd regionale informatieorganisatie van de politie Oost-Brabant.
Bureau Dupin krijgt geen inzage in het politiedossier, maar werkt onder meer met bronnen die openbaar zijn. Ook gaan de onderzoekers in gesprek met nabestaanden van de Enschedese Nijholt. Wel zullen politie en OM waar mogelijk informatie met het onderzoekscollectief delen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.