OM niet in hoger beroep na vrijspraak oud-Heinoër in zeilbootmoordzaak

Het Openbaar Ministerie legt zich neer bij de vrijspraak in de zaak rond de zeilbootmoord. Oud-Heinoër Peter P. werd anderhalve week geleden vrijgesproken van het doden van zijn vrouw op hun zeiljacht in de buurt van Colombia in 2015.

Volgens de rechtbank is er geen overtuigend bewijs dat P. zijn vrouw heeft gedood. P. zelf had verklaard dat zijn vrouw om het leven is gekomen tijdens een overval door piraten.

Het OM beschuldigde P. ervan dat hij zijn vrouw had gedood aan boord van hun jacht Lazy Duck en eiste een celstraf van acht jaar. Het schip lag destijds afgemeerd in een baai bij het Colombiaanse eiland Isla Grande. Het paar was al geruime tijd bezig met een wereldreis.

Essentiële onderdelen

De rechtbank stelde vast dat P. zijn verklaring weliswaar een enkele maal heeft bijgesteld, maar dat hij op essentiële onderdelen consistent is geweest. De rechtbank vond onder meer in forensische sporen bevestiging voor het piratenverhaal van P.

Ook acht zij de verklaring van P. op een aantal punten "authentiek". Een motief is van meet af aan onzichtbaar gebleven, stelde de rechtbank. P. en zijn vrouw hadden een liefdevolle relatie, er was geen enkele aanwijzing voor een conflictsituatie en P. stond bekend als allesbehalve gewelddadig.

Anders gewogen

"De rechtbank heeft aan haar beslissing hetzelfde juridische kader en dezelfde feiten ten grondslag gelegd als het OM, maar deze anders gewogen. Het OM kan de rechtbank volgen in haar redenering, ook al leidt die tot een andere conclusie dan eerder door het OM bepleit", laat het in een toelichting weten. Het OM acht de kans niet groot genoeg dat een hoger rechtscollege tot een ander oordeel zal komen en gaat daarom niet in hoger beroep.

Meer over dit onderwerp:
SALLAND
Deel dit artikel: