Nieuws

Zeldzame muizen houden de gemoederen opnieuw bezig in Sibculo

De kale vlakte op de plek waar ooit bomen stonden leidt tot boze reacties bij omwonenden
De kale vlakte op de plek waar ooit bomen stonden leidt tot boze reacties bij omwonenden © Gina van Elburg
En wéér veroorzaken de zeldzame muizen, die al jarenlang voor grote verdeeldheid zorgen in Sibculo, de nodige beroering. Deze keer hangt een hovenier een dwangsom boven het hoofd, omdat hij bij het kappen van bomen onvoldoende rekening zou hebben gehouden met de aanwezigheid van de veldspitsmuis en de grote bosmuis, beide een beschermde diersoort.
De zeldzame muizen splijten het dorp al jarenlang in tweeën. Het draait allemaal om het project 'Kloosterwonen', waarbij het de bedoeling is om veertien nieuwe woningen te bouwen, grenzend aan het vroegere middeleeuwse cisterciënzerklooster Groot Galilea, aan de rand van het dorp.
Op de plek waar ooit serene rust heerste, is nu al jarenlang sprake van strijdgewoel. De ene helft van de Sibculoërs kan de beoogde nieuwbouw niet snel genoeg gaan, de andere helft wil juist zoveel mogelijk groen behouden.

Woningtekort

Er is al jarenlang een groot tekort aan woningen in Sibculo. Daarop lanceerde een lokale stichting samen met een particuliere ontwikkelaar het nieuwbouwplan.
Ook zijn er plannen het vroegere klooster als monument nieuw leven in te blazen. Vooral de kap van tweehonderd bomen maart dit jaar heeft echter veel kwaad bloed gezet.

Fouten gemaakt

Bij een inspectie kwamen controleurs van de provincie Overijssel tot de conclusie dat de hovenier fouten zou hebben gemaakt bij de bomenkap.
Omdat het perceel door de kaalslag ongeschikt zou zijn als woongebied voor de twee intussen veelbesproken muissoorten, had de provincie als voorwaarde gesteld dat de hovenier eerst uitwijkmogelijkheden voor de zeldzame diertjes had moeten creëren. Vervolgens moesten de struiken, waarin de muizen leven, handmatig worden verwijderd. Pas daarna konden de bomen worden gekapt.

Maatregelen tegen hovenier

De inspecteur van de provincie ontdekte echter dat de bomen zijn gekapt zonder dat de struiken zijn weggehaald. Een van de omwonenden had daarop de provincie gevraagd maatregelen te treffen tegen de hovenier.
Aanvankelijk gaf de provincie daar geen gehoor aan, waarop de omwonende bezwaar aantekende.

Dwangsom

De provincie heeft nu alsnog een zogenoemde last onder dwangsom tegen de hovenier opgelegd. Vooral omdat in de toekomst mogelijk opnieuw bomen moeten worden gekapt. Gaat de hovenier opnieuw in de fout, dan zal hem een dwangsom van 2.500 euro worden opgelegd.
Overigens krijgt de hovenier van de provincie nog wel de mogelijkheid schriftelijk een zienswijze in te dienen tegen de aangekondigde dwangsom. Dit voorjaar heeft de gemeenteraad van Hardenberg het bestemmingsplan gewijzigd, waardoor de nieuwbouw dichterbij komt.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.