Vervormde spoorbrug bij Witte Paarden volgend jaar weer volledig open

Er werd lang om gevraagd en eindelijk is het zo ver: de IJzeren brug over het spoor bij Witte Paarden wordt vernieuwd. In het najaar van 2021 moet de brug weer door al het verkeer bereden kunnen worden. En dat is ruim een jaar eerder dan verwacht.

De brug leed onder het steeds zwaardere verkeer dat tientallen jaren over de brug reed, ook al mocht dat niet. Twee jaar geleden werd geconstateerd dat de spoorbrug dusdanig vervormd was, dat de brug per direct gesloten moest worden voor vrijwel al het verkeer. Het leidde tot Kamervragen in Den Haag waarin werd opgeroepen om op korte termijn wat aan de brug te doen.

Sinds die tijd was de brug beperkt beschikbaar. Inmiddels is er een ontwerp en kan er gestart worden met de werkzaamheden.

Zeesluis

Voor de nieuwbouw worden stalen hulpbalken van de zeesluis in IJmuiden hergebruikt. Die balken dienden enige tijd als hulpbalken tijdens de bouw van de sluizen. Ze zijn daar nieuw voor gekocht en dus nog herbruikbaar voor deze brug.

Daarnaast wordt het brugdek opgebouwd uit composiet. Dat is een innovatieve kunststof met een minimaal gewicht, waardoor er minder materiaal nodig is en er minder CO2 wordt uitgestoten.

Verkeershinder

De bouw van de nieuwe spoorbrug heeft geen gevolgen voor het treinverkeer. Wegverkeer moet er rekening mee houden dat de huidige brug ongeveer vijf maanden niet gebruikt kan worden.

Dit jaar wordt het ontwerp verder afgemaakt en wordt de bouw voorbereid. Begin volgend jaar start het werk buiten en aan het eind van het derde kwartaal van 2021 kan de spoorbrug door al het verkeer bereden worden. Dat is ruim een jaar eerder dan vooraf werd gedacht.

Meer over dit onderwerp:
KOP VAN OVERIJSSEL
Deel dit artikel: