VVD wil dat minister duidelijkheid geeft over legaliseren PAS-meldingen

De VVD Overijssel vraagt minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in een motie snel te beginnen met het legaliseren van PAS-meldingen. Op dit moment houdt het bedrijven op die willen innoveren en kan er niet worden geïnvesteerd in de toekomst.

Een PAS-melding werd eerder ingevoerd om niet elk bedrijf met een relatief kleine stikstofbelasting te verplichten een vergunning aan te vragen. Maar door een uitspraak van de Raad van State vorig jaar kan deze melding niet meer de vergunningsplicht vervangen.

'Ondernemers zitten onnodig lang in onzekerheid'

De minister heeft aangegeven dat de meldingen alsnog worden gelegaliseerd, maar dat is tot op heden nog niet gebeurd. En dat is te gek voor woorden, vinden VVD-woordvoerders Wim Tutert en Kees Hofstee. Volgens de mannen wordt hierdoor een rem gezet op innovatie van bedrijven en zitten ondernemers onnodig lang in onzekerheid.

"Jonge boerenondernemers kunnen het bedrijf van hun ouders niet overnemen, omdat er geen datum voor een definitieve oplossing door de minister wordt afgegeven. En niet alleen de agrarische sector, maar ook de bouw- en industriële sector worden hierdoor getroffen. Banken blokkeren kredieten en verstrekken geen nieuwe leningen aan die bedrijven die niet over de juiste vergunningen beschikken", schrijft de partij in een persbericht.

Legalisatie kan twee jaar duren

Volgens de VVD melden Haagse bronnen dat het twee jaar kan duren voordat alle PAS-meldingen zijn gelegaliseerd. De Overijsselse partij wil dat de minister zich hieraan houdt en roept haar op er vaart achter te zetten. Ook wil de partij dat Gedeputeerde Staten concrete afspraken gaat maken met de minister over de afhandeling van de PAS-meldingen.

Meer over dit onderwerp:
STIKSTOFCRISIS
Deel dit artikel: