Nieuws

Regionale huisartsen steunen oproep aan gezonde ouderen om griepprik over te slaan

De regionale afdeling van huisartsenvereniging LHV, afdeling Zwolle-Flevoland-Vechtdal, staat achter de oproep van staatssecretaris Blokhuis aan gezonde zestig plussers om dit jaar de griepprik over te slaan. Volgens bestuurslid Astrid Jansen Holleboom van de regionale afdeling kan het overslaan van de griepprik door gezonde ouderen zeer zeker bijdragen aan de bescherming van de meest kwetsbare groepen.
"We zien op dit moment bij veel huisartsenpraktijken in de regio dat er een tekort aan het griepvaccin dreigt."
Ook bij de huisartsenpraktijk waar ze zelf werkt, de Caroussel in Ommen, wordt het spannend. Er is momenteel meer vraag dan aanbod. "Ondanks het feit dat we afgelopen zomer vijftien procent meer vaccin hebben ingeslagen, loopt de wachtlijst voor mensen die de griepprik willen hebben flink op".
Van de 1.600 griepprikken in Ommen zijn er inmiddels zo'n 400 uitgedeeld, de komende drie weken volgt de rest. Pas daarna wordt duidelijk hoe groot het tekort aan het griepvaccin in Ommen daadwerkelijk is.
"Dat kunnen we nu nog niet zeggen. Als er veel mensen vanuit ons reguliere bestand dit jaar niet komen opdagen voor de griepprik valt het misschien mee en kunnen we ook de 120 mensen van de wachtlijst helpen."
Maar vooralsnog lijkt het daar niet op. Volgens Jansen Holleboom zijn veel huisartsenpraktijken op zoek naar extra vaccin. Ze kloppen aan bij andere instellingen die mogelijk nog voorraad griepvaccin over hebben, al lijkt dat wel op vissen in een nagenoeg lege vijver.
Of er op korte termijn extra vaccin geproduceerd en gekocht kan worden is niet duidelijk. "Ik ga er vanuit dat er landelijk hard gewerkt wordt aan een oplossing voor het tekort. Tot die tijd hoop ik op begrip van de patiënten en cliënten die we niet kunnen bedienen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.