Nieuws

'Goed gesprek' voorkomt kort geding tussen schoolbesturen en gemeente Twenterand

Gemeente Twenterand bevriest tarieven voor sportverenigingen
Gemeente Twenterand bevriest tarieven voor sportverenigingen © RTV Oost
De gemeente Twenterand en de lokale onderwijsinstellingen binnen de gemeente hebben een gang naar de rechter afgewend. De gemeente wilde eerder uitgekeerde vergoedingen voor de kosten voor inbraak- en brandmeldinstallaties terugvorderen van de scholen. Dat zette de verhoudingen tussen de gemeente en de scholen zo op scherp dat een kort geding de enige oplossing leek.
In het verleden werden de abonnementskosten voor inbraak- en brandmeldinstallaties in schoolgebouwen betaald door de gemeente en de kosten voor onderhoud door de schoolbesturen. Deze afspraak stamt uit 2003, toen de installaties vernieuwd moesten worden op last van de verzekeraar.

Complexe zaak

Deze kostenverdeling is door de gemeente tegen het licht gehouden. De gemeente kwam tot de conclusie dat ook de abonnementskosten vanaf 2015 door de schoolbesturen zouden moeten worden betaald.
Juridisch gezien zou dit een complexe zaak worden waarbij niet vanzelfsprekend was dat de gemeente in het gelijk zou worden gesteld. Bovendien koestert de gemeente de goede relatie met de onderwijsinstellingen, aldus de gemeente in een verklaring.

Alleen verliezers

Na een goed gesprek met de schoolbesturen heeft de gemeente besloten de vordering in te trekken. Zo’n stap zou alleen maar verliezers kennen. De partijen hebben daarom met elkaar afgesproken geen verdere juridische stappen te zetten. Daarmee is voor beide partijen deze kwestie uit de wereld.
De gemeente en de schoolbesturen zijn overeengekomen dat met ingang van 2019 de onkosten volledig voor rekening van de schoolbesturen komen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.