Nieuws

Twente Airport en Inspectie bereiken akkoord over geparkeerde Boeings: kort geding van de baan

Twente Airport en de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) hebben vanochtend overeenstemming bereikt over het vertrek van de zes Boeing 747's. De afgelopen dagen waren beide partijen al in overleg over de kwestie. De rechtszaak die vanmiddag in Zwolle zou plaatsvinden, gaat niet door.
Twente Airport moet aan enkele voorwaarden voldoen voordat de Boeing 747's mogen vertrekken. Zo moet de volledige startbaan bij het opstijgen gebruikt worden. "De toestellen moeten helemaal naar de achterkant van de baan worden geduwd en daar heeft het vliegveld speciale voorzieningen voor nodig", laat de woordvoerder van ILT weten.
Ook moeten de vliegtuigen licht zijn en dus weinig brandstof meenemen bij het vertrek. Als aan deze veiligheidseisen wordt voldaan, kan de inspectie eenmalig een ontheffing afgeven.

'Niet voor herhaling vatbaar'

ILT laat weten blij te zijn met deze oplossing. "Fijn dat we hiervoor niet naar de rechter hoeven." Maar beide partijen zijn het erover eens dat de huidige gang zaken niet voor herhaling vatbaar is.
Het eerste toestel zal op korte termijn vertrekken. De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa, eigenaar van de zes Boeings, is in gesprek met belangstellende kopers voor de toestellen. Drie toestellen zijn al verkocht en zullen voor de jaarwisseling vertrekken. De andere drie Boeing 747's zullen eind juni 2021 vertrekken vanaf Twente Airport.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.