nieuws

Ondervoeding niet bewezen: vrijspraak

Mishandeling niet bewezen
Mishandeling niet bewezen
Een pleeggezin uit Enschede heeft zijn 4-jarige pleegdochter niet verwaarloosd en is dus ook niet schuldig aan kindermishandeling. Dat is een harde conclusie die de Almelose politierechter Stoové vanmiddag trok aan het einde van de behandeling van de strafzaak.
Volgens het Openbaar Ministerie verwaarloosden de pleegouders het meisje in 2008 door haar stelselmatig te weinig eten te geven, in te grote kleding naar school te sturen en haar teveel te drinken te geven. Ook op de school van het meisje bestonden vermoedens dat er iets mis was. Een opname in het ziekenhuis, volgens de officier van justitie wegens ondervoeding, leidde tot een melding aan het Meldpunt Kindermishandeling en overplaatsing naar een ander pleeggezin. Daar kwam het meisje flink aan, aldus het Openbaar Ministerie dat tegen beide pleegouders 100 uur taakstraf eiste.
De politierechter maakte korte metten met deze beschuldiging. Volgens de rechter is er nergens in het dossier enige medische onderbouwing waaruit moet blijken dat de pleegouders het meisje verwaarloosden. De rechter omschreef het dossier in de zaak als heel slecht. Als je ouders wilt vervolgen voor een ernstige zaak als kindermishandeling of verwaarlozing dient er in elk geval een goed dossier te liggen, aldus rechter Stoové. Ook maakte de rechter het OM een groot verwijt omdat die de zaak pas drie jaar na de aangifte voor de rechter bracht. Stoové was duidelijk ontstemd dat de strafzaak zeker anderhalf jaar 'op de plank' had gelegen. Toch had hij wel vraagtekens bij het handelen van de pleegouders en concludeerde dat beiden wel star waren geweest in de opvoeding. Ook vroeg de rechter zich af waarom Jeugdzorg niet eerder heeft ingrepen als er al langer vermoedens waren. Of het Openbaar Ministerie in beroep gaat tegen de vrijspraak is nog niet bekend.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.