nieuws

Enschede wacht met invoering toeristenbelasting

Stadhuis Enschede
Stadhuis Enschede
Enschede krijgt voorlopig nog geen toeristenbelasting. Op aandringen van de gemeenteraad is het invoeren van de belasting opgeschort.
De toeristenbelasting staat volgens de politiek haaks op pogingen van de gemeente om recreatie en toerisme te bevorderen. Extra lasten zou nieuwe toeristen afschrikken en de enkele die er wel zijn wegjagen. Invoering van een toeristenbelasting had de gemeente twee ton op kunnen leveren. Naast Enschede zijn er in Overijssel vier andere gemeenten zonder toeristenbelasting. In de overige 20 gemeenten varieert het tarief van 45 cent per nacht in Raalte tot 86 cent in Steenwijkerland. De gemeenteraad van Enschede bekijkt volgend jaar opnieuw of ze alsnog de belasting voor toeristen wil invoeren.
Naast de toeristenbelasting kwam tijdens de behandeling van de begroting van Enschede tot 2015 ook het armoedebeleid ter sprake. Het bedrag daarvoor blijft gelijk, maar er wordt wel geschoven met budgetten. De langdurigheidstoeslag, een jaarlijkse toeslag voor mensen met een uitkering, gaat fors omlaag. Het geld dat daarmee wordt uitgespaard gaat naar de bijzondere bijstand, met de bedoeling dat mensen met een uitkering meer moeite moeten doen voor extra geld. Volgens GroenLinks en de SP gaat het om een bezuiniging, maar de meerderheid van de gemeenteraad en burgemeester en wethouders bestrijden dat.
Ook trekt de gemeente op verzoek van de gemeenteraad geld uit voor achterstallig onderhoud van fietspaden en een nieuw fietspad langs de Zuid Esmarkerrondweg.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.