nieuws

Kansen voor behoud Belastingdienst in Almelo

De kans dat de het kantoor van de Belastindienst verdwijnt uit Twente is na vanavond een stuk kleiner geworden. In Den Haag is nog geen meerderheid te vinden voor het plan om overheidskantoren in twaalf plaatsen te concentreren.
Dat bleek in de commissie Binnenlandse Zaken. Volgens het plan van Minister Donner zou Zwolle de vestigingsplaats voor Overijssel moeten worden, waar Twente niet blij mee is. Twentse politici zijn vooral bang dat de Belastingdienst uit Almelo verdwijnt, wat ook zou kunnen gelden voor de rechtbank in Almelo en een kantoor van Defensie in Enschede. Met het verdwijnen van deze overheidsdiensten uit Twente verdwijnen ook veel banen.
Een meerderheid van de Kamerleden bleek vanavond geen voorstander van de plannen. Naast oppossitiepartij PvdA zijn ook de coalitiepartijen CDA, VVD en PVV tegen. Minister Donner gaf aan dat het terugbrengen van het aantal overheidskantoren niet betekent  dat de Rijksoverheid straks nog uitsluitend werkt in twaalf plaatsen: Groningen, Leeuwarden, Zwolle, Arnhem, Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag, Den Bosch, Breda, Eindhoven en Maastricht. Dat zou volgens PvdA-kamerlid Pierre Heijne kunnen betekenen dat het Belastingkantoor in Almelo wellicht niet hoeft te verdwijnen. Volgende week praat de Tweede Kamer opnieuw over de kwestie. Op dinsdag 22 november wordt een definitief besluit verwacht.
Het Rijk heeft op dit moment 4 miljoen vierkante meter kantoor op 1800 plekken in 130 plaatsen. Dat moet binnen 10 jaar met een kwart afnemen. De minister wil huurcontracten opzeggen en eigendommen flexibeler benutten. Doordat huisvestingsnormen zijn aangescherpt en het aantal rijksambtenaren omlaag moet, gaat de vraag naar kantoorruimte omlaag.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.