nieuws

Rijssen-Holten zal weigerambtenaar niet ontslaan

Rijssen-Holten ziet niets in het ontslaan van zogenoemde weigerambtenaren. Mocht het kabinet toch besluiten dat weigerambtenaren moeten vertrekken, dan overweegt burgemeester Hofland van Rijssen-Holten te weigeren.
Een meerderheid van de Tweede Kamer wil af van trouwambtenaren die door gewetensbezwaren geen homohuwelijk willen sluiten. Een voorstel van GroenLinks om die ambtenaren aan te pakken werd aangenomen met 84 stemmen voor en 58 stemmen tegen. Ook de PVV, die zelf plannen wil ontwikkelen voor een verbod op weigerambtenaren, stemde voor.
Rijssen-Holten heeft enkele weigerambtenaren in dienst. Maar volgens burgemeester Hofland levert dat in de praktijk nooit problemen op. Er is altijd een geschikte ambtenaar te vinden om het huwelijk te sluiten. Hofland is verbaasd dat de Tweede Kamer zich bemoeit met het personeelsbeleid van de gemeenten. En oppert dat ze, gezien de moeilijke financiële situatie op dit moment, toch andere dingen aan hun hoofd moeten hebben.
Mocht het kabinet toch besluiten dat weigerambtenaren moeten worden ontslagen, dan zal Hofland de situatie nog eens overdenken. "Dan kan het zijn dat wij van gemeente met weigerambtenaren naar weigergemeente gaan." Hofland overweegt in dat geval het beleid te negeren en de weigerambtenaren niet te ontslaan.
Volgens een overzicht van homobelangenvereniging COC Nederland waren in Overijssel vorige maand nog negen weigerambtenaren werkzaam: vier in de gemeente Staphorst, drie in Rijssen-Holten en in Enschede en Wierden één.
De gemeente Enschede zegt al meer dan twee jaar geleden afscheid te hebben genomen van de trouwambtenaar met gewetensbezwaren. Volgens de gemeente is de publicatie van de gemeente op de lijst van COC Nederland onterecht. Het ontslag van de ambtenaar had volgens een gemeentewoordvoerder niet direct te maken met de gewetensbezwaren van de ambtenaar.
De gemeente Staphorst laat weten nog geen actie te ondernemen. Volgens een woordvoerder van de gemeente staat het onderwerp nog niet op de agenda. De gemeente wacht af wat er verder in Den Haag gaat gebeuren.
Bij de gemeente Wierden was niemand voor een reactie beschikbaar.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.