Nieuws

Almelo ontvangt meeste jeugdzorg van Overijssel

Cijfers van het CBS
Cijfers van het CBS © CBS
In Almelo maken jongeren onder de 23 jaar het vaakst gebruik van jeugdzorg, in vergelijking met andere gemeenten in Overijssel. Uit nieuwe cijfers van het CBS blijkt dat 9,2 procent van deze groep jeugdhulp ontvangt in de eerste zes maanden van dit jaar.
Dat is minder dan 10,3 procent van dezelfde periode vorig jaar, maar ook landelijk daalde de aanvraag met 6 procent. Volgens het CBS is dat mogelijk te wijten aan de coronacrisis en de daarmee samenhangende maatregelen.
In heel Nederland kregen 356.000 jongeren tot 23 jaar jeugdzorg. Dat is zes procent minder dan dezelfde periode vorig jaar.

Grote verschillen

Almelo voert de lijst aan, net als vorig jaar. Hoe het komt dat Almelo erbovenuit steekt is niet duidelijk te zeggen. Er zijn grote regionale verschillen in het land. Uitschieters zijn de regio's Noordoost-Nederland en Limburg. De sociaal-economische situatie speelt mee, maar ook beleidskeuzen die gemeentes zelf maken. Sinds 2015 zijn gemeentes zelf voor de jeugdzorg verantwoordelijk.
Andere grote aanvragers in Overijssel zijn Zwolle (8,01 procent) en Twenterand (7,73 procent). Staphorst (4,22 procent) sluit de lijst af.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.