nieuws

Goedkope zendervulling

Satellietwagen bij de Reschensee
Satellietwagen bij de Reschensee
Sinds 2 jaar doen we met enige regelmaat op TV Oost verslag van grote publieksevenemten, al dan niet afgewisseld door korte gepresenteerde journaals op de hele uren. Deze uitzendingen komen mede tot stand met behulp van webcamera's. Die zijn overigens van betere kwaliteit dan de kleine webcam op jullie PC.
Zoals de grote schaatstoertochten in de kop van Overijssel, de wedstrijden en de huldigingen rondom het landskampioenschap en de bekerwinst van FC Twente en de Military van Boekelo. Dat doen we omdat gebleken is dat het publiek daar graag naar kijkt!
Voor de traditionele televisiemaker is dat soort programma’s een gruwel. Een willekeurige greep uit de reacties van omroepprofessionals binnen en buiten RTV Oost: “dodelijk saai”, “matige beeldkwaliteit”, “wie zit er nou te wachten op wuivend riet en een verdwaalde schaatser annex paard en ruiter”, “dat moeten we als professionele omroep toch niet willen”, “goedkope zendervulling”. Vanuit het vakmanschap van de televisiemaker is dat goed te begrijpen, je wilt immers aan bepaalde kwaliteitseisen (wat die ook moge inhouden) voldoen. Daarvoor heb je geleerd, heb je een opleiding gevolgd. Punt is alleen dat de gemiddelde kijker géén vakopleiding heeft gevolgd en een andere definitie heeft van kwaliteit dan bv. de collega die ook bij een omroep werkt.
Het is misschien wel het moeilijkste onderdeel van werken bij een omroep: er achter zien te komen wié je publiek is, wát hij/zij wil zien en horen en wat hij/zij verstaat onder mooie radio en televisie. Daarom hechten we zoveel waarde aan jullie mening over wat we doen. We maken de programma’s immers voor jullie en niet voor ons zelf. Vervolgens is het de kunst om een goede balans te vinden in kwalitatief (vakmatig gesproken) goede programma’s en programma’s jullie graag willen zien.
Want het is ook weer niet zo, dat de kijk-en luistercijfers zaligmakend zijn bij RTV Oost. Anders dan bij bv. commerciële omroepen zal bij ons een programma niet meteen van zender worden gehaald als de cijfers wat tegenvallen. Daarvoor ben je ook publieke omroep, met een publieke taakstelling vastgelegd in de Mediawet (zoveel procent informatie, zoveel procent sport, zoveel procent cultuur et cetera). Van sommige programma’s WEET je van te voren, dat het publiek er niet massaal op zal afstemmen, maar dat neem je voor lief omdat je het belangrijk vindt om te maken. Uiteraard zijn we zelf van mening dat RTV Oost een mooie mix brengt van programma’s die we vanuit onze publieke taakstelling maken en programma’s die veel kijkers en luisteraars trekken. Als iemand het daar niet mee eens is, dan horen we dat graag.
Één ding is in de afgelopen jaren wel gebleken: als er iets aan de hand is, dan weten jullie ons te vinden, of het nou de rit van de spelersbus van FC Twente is na het landskampioenschap, de schaatstochten in de kop van Overijssel, de paarden en de hoedjes tijdens de Military in Boekelo, of de kilometerslange file op de A1 na de botsing van enkele vrachtwagens!

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.