nieuws

Gif in riolering Raalte onder controle

Het grootste deel van de riolering in de gemeente Raalte is zaterdagavond weer vrijgegeven. Slechts één beperkt deel van het riool bevat nog giftige stoffen. Dat deel wordt in de nacht van zaterdag op zondag gereinigd.
De riolering was stopgezet nadat insecticiden waren aangetroffen in het riool. De stof, die in de riolering kwam door een lozing van een bedrijf, is schadelijk voor de bacteriën in de rioolwaterzuivering. Voor inwoners van Raalte is er volgens het Waterschap Groot Salland nooit een gevaar geweest. Niemand kwam in direct contact met de gevaarlijke stoffen doordat het gif altijd in het riool is gebleven.
Zaterdag wist het Waterschap Groot Salland te achterhalen waar het probleem zat en is een gemaal stilgezet om verdere verspreiding te voorkomen. Alleen in een klein deel van de riolering zitten de giftige stoffen nog. Het is de bedoeling dat die er zondag uit zijn gehaald met behulp van tankwagens. Die brengen het verontreinigde water naar een locatie van het Waterschap Groot Salland in Kampen, waar het gereinigd wordt. In de loop van de zondag werkt de volledige riolering van Raalte weer.
De insecticiden zijn vermoedelijk op een bedrijventerrein aan de Oude Lindertseweg in Raalte gedumpt. Aan die weg zitten enkele bedrijven gevestigd, waaronder Beaphar dat genees- en verzorgingsmiddelen produceert voor dieren. Het bedrijf gebruikt insecticiden om vlooienbanden te maken. Burgemeester Pieter Zoon wilde tijdens een ingelaste persconferentie niet bevestigen of Beaphar verantwoordelijk is voor de lozing. Beaphar zelf was niet bereikbaar voor commentaar. Politie en justitie zullen de lozing onderzoeken.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.