nieuws

"Onderzoek vuurwerkramp moet helemaal opnieuw"

Foto vuurwerkramp
Foto vuurwerkramp
Het onderzoek naar de vuurwerkramp op 13 mei 2000 in Enschede moet over. Volgens het KRO-programma Brandpunt is dat de conclusie die rechercheurs trekken na nieuwe getuigenverhoren die sinds anderhalf jaar worden gedaan in opdracht van het Openbaar Ministerie.
De nieuwe getuigenverhoren zijn gedaan na uitzendingen van RTV Oost in het voorjaar van 2010. In die uitzendingen was een nieuwe getuige te zien en bleek dat eerdere verklaringen niet juist waren. Officieel heeft het Openbaar Ministerie nog niets bekend gemaakt over het nieuwe onderzoek, maar de redactie van Brandpunt beschikt over geheime geluidsopnamen waarin rechercheurs zeggen dat ze het advies hebben gegeven om het hele onderzoek over te doen. Ook zeggen ze dat ze tien verdwenen brandweerverklaringen van het eerste uur hebben teruggevonden die mogelijk nieuw licht op de zaak werpen.
Bij de ontploffing van de vuurwerkopslag van SE Fireworks op 13 mei 2000 vielen 23 doden, raakten 900 mensen gewond en werd een complete woonwijk verwoest. Wat het allereerste begin was van de ramp is nooit duidelijk geworden. De gemeente en de eigenaren van SE Fireworks kregen veel kritiek. De eigenaren werden uiteindelijk veroordeeld. De advocaat van één van de eigenaren doet op basis van de nieuwe informatie een herzieningsverzoek bij de Hoge Raad. Het is nog niet bekend wanneer het Openbaar Ministerie besluit of de adviezen van de rechercheurs worden opgevolgd en het onderzoek naar de vuurwerkramp inderdaad opnieuw gedaan moet worden. 

De uitzending van Brandpunt:

Bekijk de uitzending hier via Uitzending Gemist.
 
Bekijk ook het dossier 'Vuurwerkramp 2000'.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.