Nieuws

Berging van Duits oorlogsvliegtuig in Dalfsen vandaag van start

Een Messerschmitt vliegtuig
Een Messerschmitt vliegtuig © RTV Oost
De bergingsdienst van Defensie begint vandaag met de berging van het wrak van een Duitse Messerschmitt in de buurtschap Millingen, bij Dalfsen. Het toestel stortte neer in de Tweede Wereldoorlog, op 30 januari 1944. Vermoedelijk zijn de stoffelijke resten van de piloot nog aan boord van de jager. Niet eerder werd een Duits oorlogsvliegtuig geborgen.
De marechaussee meldde het neerstorten van de Messerschmitt Bf109 al op 1 februari 1944 bij de toenmalige burgemeester van Dalfsen.
De huidige burgemeester van Dalfsen, Erica van Lente, volgt de ontwikkelingen vandaag en de komende dagen met interesse. "Wat deze berging zo bijzonder maakt is dat het gaat om een Duits vliegtuig. Voor veel Hoonhorsters, want daar ligt het vliegtuig in de buurt, is het ook heel bijzonder want een aantal oudere inwoners heeft in 1944 dat vliegtuig neer zien komen."

Hevige luchtgevechten

In februari 1944 waren er hevige luchtgevechten tussen geallieerden en Duitsers aan de oostgrens van Nederland. Er sneuvelden acht Duitse vliegers en vier van hen zijn nog steeds vermist. De berging moet uitwijzen of één van die vier piloten in de Messerschmitt zit.
"Die berging gaat gepaard met enorm veel voorbereiding", legt Van Lente uit. "Er wordt al heel lang gewerkt aan de precieze locatie en de vraag welk vliegtuig het geweest kan zijn. Vandaag wordt gestart met de daadwerkelijke berging en dan wordt duidelijk of het gaat om het vliegtuig dat ze vermoeden en of er nog stoffelijke resten aan boord zijn."

Enorme kracht

De berging neemt waarschijnlijk een week tot twee weken in beslag. "Het is niet het eerste vliegtuig dat Defensie bergt en wat ik er van heb meegekregen stort zo'n vliegtuig neer met enorme kracht dus vleugels zitten er niet meer aan. Het gaat echt om de romp van het toestel en als daar nog stoffelijke resten in zitten zijn die ook 76 jaar oud."
In Nederland liggen nog zo'n dertig tot vijftig vliegtuigwrakken uit de oorlog met waarschijnlijk stoffelijke resten aan boord in de bodem. In 2019 is het Nationaal programma berging vliegtuigwrakken van start gegaan.

Eerste Duitse toestel

Doel van het programma is nabestaanden van nog steeds vermiste vliegers mogelijk zekerheid te geven over het lot van hun familielid. Er zijn al enkele geallieerde toestellen met menselijke resten geborgen. In Millingen wordt voor de eerste keer een Duits toestel opgegraven.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.