Nieuws

De tuin winterklaar maken is niet meer van deze tijd

Dode bladeren verwijderen, struiken snoeien, of de planten afknippen: oktober is voor veel mensen de maand om de tuin winterklaar te maken. Mooi Leven Overijssel en natuurorganisatie IVN Overijssel roepen mensen op om de tuin juist niet winterklaar te maken.
Het hele weekend gebruiken om in de tuin te werken is dus niet nodig. De meeste mensen maken de tuin winterklaar, zodat alles er netjes en opgeruimd uitziet. Dat gebeurt niet in de tuin van Marianne Verhoeven van de IVN plantenwerkgroep.
Haar tuin ligt vol met bladeren. "De tuin maak je winterklaar voor insecten, zoogdiertjes en vogels. Eekhoorns en egels vinden er allemaal wel voedsel en wanneer alles opgeruimd is, dan is er voor die dieren weinig te eten", vertelt Marianne.
Ze geeft tips over hoe je de tuin op een juiste manier winterklaar moet maken. "Ik snoei niet, ik maak rommelhoekjes, en zaai planten die in verschillende maanden bloeien."
Oude bladeren hebben een positieve werking op kleine zoogdieren, zoals de egel en de eekhoorn, maar ook vogels maken er dankbaar gebruik van. Onder de bladeren leven insecten, waar bijvoorbeeld roodborstjes en de mussen goed van smikkelen.
"Uiteindelijk maken wormen, spinnen en andere insecten compost van de bladeren", aldus IVN woordvoerder Lilian Dieben. "Daarvan kunnen de planten nog uitbundiger groeien. Een echte win-win situatie dus."

Minder werk

Met de tips van Marianne heb je minder werk in de tuin, al moet je wel akkoord gaan met het feit dat je tuin er niet opgeruimd uitziet zoals je dat misschien gewend bent.
"We bemoeien ons te veel met de natuur. Laat het maar eens z'n gang gaan en gebruik geen bestrijdingsmiddelen tegen insecten, want daar heb je vogels voor. Het is dan eten en gegeten worden, zoals ze dat zeggen", aldus Verhoeven.
Ze hoopt dat mensen haar advies volgen, want ze zegt: "Al die tuintjes vormen een grote oppervlakte. Ik denk dat dat wel heel fijn is voor de natuur".

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.