Eerste Lufthansa-Boeing 747 vertrokken van Twente Airport

Nadat er gisteren een streep door het vertrek van de eerste Lufthansa-Boeing 747 werd gezet vanwege slechte weersomstandigheden, vertrok vandaag dan wel het eerste vliegtuig vanaf Twente Airport.

De zes Boeings, die tijdelijk geparkeerd staan op Twente Airport, moeten daar uiteindelijk weer weg. Ze stonden daar omdat er op andere vliegvelden geen ruimte meer was. Veel vliegtuigen staan vanwege corona immers aan de grond.

'Enerverende week'

Jan Schuring, directeur van Technology Base waar het vliegveld deel van uitmaakt, noemde afgelopen week 'enerverend', maar is blij met de goede afloop. "Dat we eruit zijn gekomen met de inspectie en de toestellen dus kunnen vertrekken."

Ook ontstaat er nu weer ruimte op de luchthaven voor andere vliegtuigen. "We zullen wel kleinere vliegtuigen gaan parkeren, maar die grote kunnen in de toekomst nog wel hier landen om te worden ontmanteld."

Conflict met Inspectie

De vliegtuigen konden niet weg, omdat de Inspectie Leefomgeving en Transport daar in eerste instantie geen goedkeuring aan gaf. Twente Aiport heeft niet de juiste vergunning om vliegtuigen van het kaliber Boeing 747 op te laten stijgen.

Nadat Twente Airport dreigde met een kort geding, bereikten beide partijen een akkoord. Twente Airport krijgt een eenmalige ontheffing om de Boeings te laten vertrekken. Die vliegtuigen moeten dan wel 'licht' vertrekken, dus met weinig brandstof. Ook moet de volledige start- en landingsbaan worden gebruikt.

Drie van de zes weg

Vaststaat dat drie van de zes vliegtuigen binnenkort vertrekken. Vanmiddag vertrok de eerste Boeing dus. Dat werd door de de luchthaven zo veel mogelijk stilgehouden om te voorkomen dat veel spotters en andere belangstellenden naar het vliegveld zouden komen.

De overige drie vliegtuigen blijven naar verwachting tot juni 2021 op het Enschedese vliegveld staan.

Meer over dit onderwerp:
ENSCHEDE REGIO ENSCHEDE TWENTE AIRPORT
Deel dit artikel: