Nieuws

Expeditie Oost: Noodzakelijke boomkap in het Kuinderbos, de essentaksterfte slaat toe

Er is een start gemaakt met de houtoogst in het Kuinderbos. Door de besmetting van onder meer de essen met essentaksterfte, zal er de komende weken rond de 3.000 kubieke meter hout geoogst worden in het noordelijkste puntje van onze provincie.
"Met pijn in mijn hart maar wij hebben geen keuze. Rond de 3.500 bomen zijn inmiddels voorzien van een oranje stip, gemerkt met de essentaksterfte. De essentaksterfte slaat hard om zich heen en wij gaan de strijd niet winnen. En dus kiezen we voor boomkap én verjonging", aldus Harco Bergman, boswachter bij Staatsbosbeheer.
Boswachter Harco Bergman
Boswachter Harco Bergman © Team Expeditie Oost - Gerard Hellwich

Wat moet dat moet

Het Kuinderbos is aangeplant tussen 1947 en 1953. Om tot een gezonde leeftijdsopbouw te komen, worden er jaarlijks grote en kleine open plekken in het bos gemaakt, hier ontstaat weer nieuw bos. Eerst geven we de natuur een kans, lukt dat niet dan wordt er nieuw bos aangeplant. Staatsbosbeheer is momenteel bezig rond de 15.000 bomen aan te planten.

Klaar voor de toekomst

"Het is een dubbel gevoel maar wanneer ik zie hoe de natuur reageert op de boomkamp dan ben ik trots. De inmiddels gerealiseerde delen zijn prachtig geworden en dus kan de natuur zich hier weer jarenlang ontwikkelen", aldus de bevlogen boswachter.
Het Kuinderbos, klaar voor de toekomst
Het Kuinderbos, klaar voor de toekomst © Team Expeditie Oost - Esther Rikken
.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.