VVD wil onderzoek naar vervoersverbod uitgeprocedeerde asielzoekers in trein tussen Zwolle en Emmen

De VVD in Overijssel wil dat een vervoersverbod voor uitgeprocedeerde asielzoekers op de Vechtdallijn wordt onderzocht. Dat stelt de fractie samen met vijf gemeenteraadsfracties naar aanleiding van een toename van het aantal incidenten met deze groep in de trein tussen Zwolle en Emmen. Landelijk gaat de partij Kamervragen over de kwestie stellen.

De kwestie speelt al langere tijd. Eerder deze maand nam Arriva al extra veiligheidsmaatregelen nadat het aantal incidenten met uitgeprocedeerde asielzoekers in de trein flink was gestegen. De politieke partij SP startte daarom afgelopen weekend een onderzoek onder reizigers en personeel van Arriva naar de sociale veiligheid op de Vechtdallijn.

Spugen, uitschelden en intimideren

Het gaat om een toename van incidenten met uitgeprocedeerde asielzoekers die bijvoorbeeld zwartrijden of weigeren een mondkapje te dragen. Als zij hierop worden aangesproken door het treinpersoneel of andere reizigers worden deze geïntimideerd, bespuugd of uitgescholden, aldus de VVD.

De VVD vindt het onacceptabel gedrag en wil dat verschillende gemeenten en de provincies Overijssel en Drenthe samen met vervoerder Arriva een aanpak gaan vormen om de overlast tegen te gaan.

Agressie en geweld

De VVD-fracties, waaronder de fracties in de gemeenten Dalfsen, Ommen, Zwolle en Hardenberg, schrijven in een persbericht: "Onze inwoners rijden op deze lijn en hebben, net als het treinpersoneel, heel regelmatig te maken met agressie en geweld. Voor raddraaiers is geen plaats in de trein. De VVD ziet dan ook graag dat een mogelijk vervoersverbod voor deze groep wordt onderzocht."

Het is niet bekend of de vervoerder dit verbod gaat onderzoeken.

Meer over dit onderwerp:
ZWOLLE
Deel dit artikel: