Stoffelijke resten van piloot in vliegtuigwrak uit Tweede Wereldoorlog bij Millingen gevonden

Bij de berging van een Duits vliegtuig, dat in de Tweede Wereldoorlog nabij buurtschap Millingen neerstortte, zijn stoffelijke resten van de piloot aangetroffen. Verder onderzoek door een laboratorium moet uitwijzen wat de identiteit van de vlieger is.

De berging van de Duitse Messerschmitt Bf109 stond oorspronkelijk gepland voor mei 2020, maar deze werd uitgesteld in verband met maatregelen rondom het coronavirus. Op 19 oktober begonnen voorbereidende werkzaamheden op het terrein waar het wrak ligt.

Propeller Duitse Messerschmitt Bf109 (Foto: Marielle Beumer)
Propeller Duitse Messerschmitt Bf109 (Foto: Marielle Beumer)

Stoffelijke resten

Het vliegtuig stortte neer op 30 januari 1944 vlak bij Millingen. Er werd al verwacht dat er nog stoffelijke resten van de piloot in het vliegtuigwrak zouden zijn. Nu zijn die dus gevonden.

Het kan zes maanden tot één jaar duren voordat duidelijk is wat de identiteit van de piloot is. De resten zijn intussen overgebracht naar het lab voor verder onderzoek. Aan de hand van de geborgen wrakdelen wordt geprobeerd vast te stellen om welk toestel het gaat.

Berging locatie Millingen (Foto: Marielle Beumer)
Berging locatie Millingen (Foto: Marielle Beumer)

Wens van nabestaanden

“Het doel van het bergen van het vliegtuig was in de eerste plaats om recht te doen aan de wens van nabestaanden van omgekomen bemanningsleden", laat burgemeester Erica van Lente weten.

"Met het aantreffen van de stoffelijke resten is de berging van het eerste Duitse toestel in het kader van het Nationaal Bergingsprogramma voorlopig een mooi resultaat. De Duitse autoriteiten zijn op de hoogte gebracht van de vondst.”

Wapens en munitie

Machinegeweer MG 131 (Foto: Marielle Beumer)
Machinegeweer MG 131 (Foto: Marielle Beumer)

Hoewel er van het gevechtsvliegtuig zelf alleen nog maar brokstukken naar boven zijn gehaald, zijn de wapens die aan boord van het vliegtuig waren nagenoeg intact naar boven gekomen.

Het gaat daarbij om een MG 131 machinegeweer kaliber 13 millimeter, waarvan het vliegtuig er twee had en een machinekanon die recht door het motorblok heen granaten afvuurde, die bedoeld waren om vliegtuigen neer te halen.

Ook het handwapen van de Duitse piloot, een pistool werd vrijwel onbeschadigd bij de stoffelijke resten van de vliegenier aangetroffen. De Explosieven Opruimingsdienst van Defensie zal de gevonden munitie later deze week op locatie onschadelijk maken. De bergingswerkzaamheden zijn maandag klaar.

Binnen het Nationaal Bergingsprogramma worden zo'n dertig tot vijftig vliegtuigwrakken geborgen waarin zich mogelijk nog stoffelijke resten van vermiste piloten en bemanningsleden bevinden. Met het programma krijgen gesneuvelde piloten en bemanningsleden een gezicht.

Meer over dit onderwerp:
VECHTDAL
Deel dit artikel: