Sport

KNVB hoopt op herstart amateurvoetbal in januari

KNVB
KNVB © ANP
De KNVB hoopt dat begin 2021 ook bij de amateurs de bal weer kan rollen. De voetbalbond heeft bij het ministerie van VWS een plan ingediend met als insteek hervatting van de amateurcompetities halverwege januari. De KNVB gaat er dan ook vanuit dat de 26 amateurclubs uit de TOTO KNVB Beker worden geschrapt.
Het meest positieve scenario is een herstart van de competitie in het weekend van 16 en 17 januari 2021. In dat geval kunnen sommige competities nog volledig worden uitgespeeld dit seizoen. Hierbij komen de bekercompetities wel te vervallen en wordt er in de hele maand juni 2021 doorgespeeld. De nacompetitie komt te vervallen voor onder andere het standaardvoetbal, waardoor voor een aantal competities de promotie/degradatieregeling aangepast moet worden.
Half december wordt besloten of dit scenario haalbaar is. Als dat niet het geval blijkt te zijn, dan worden de competities op een later moment hervat in een deels of volledig aangepaste vorm.

Verschillende scenario's

"Natuurlijk willen we zo snel mogelijk weer veilig wedstrijden voetballen, dat is waarom je lid wordt van een voetbalvereniging", reageert Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal. "Maar de huidige situatie vraagt om verschillende scenario’s voor de competities en gevarieerde voetbalvormen voor als wedstrijden niet zijn toegestaan. Want we moeten in beweging blijven, zowel voor onze gezondheid als om de verenigingen in leven te houden."

Groepsgrootte aanpassen

"Het kabinet kan hierbij helpen door bij het afschalen van maatregelen bijvoorbeeld de groepsgrootte aan te passen voor teamsporten. Een teamsport beoefenen is niet mogelijk in groepjes van twee of vier. We trainen op 1,5 meter afstand veilig in de buitenlucht en in de zaal. Dat kan prima met 30 man op een groot voetbalveld", aldus Van der Zee.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.