nieuws

Geen nieuw onderzoek vuurwerkramp Enschede

Vuurwerkramp
Vuurwerkramp
Het onderzoek dat werd gedaan na de vuurwerkramp op 13 mei 2000 in Enschede wordt niet opnieuw gedaan. Het enige dat nog verder wordt onderzocht is hoe is omgegaan met de bewijzen tegen de man die werd vrijgesproken van brandstichting en er wordt nog eens bekeken of alle onderzoeken zorgvuldig zijn gedaan.
Het besluit is genomen na een feitenonderzoek dat begon in mei 2010 na een aantal uitzendingen van RTV Oost. In die uitzendingen was een nieuwe getuige te zien die verklaarde dat op de dag van de ramp is gewerkt bij vuurwerkbedrijf SE Fireworks, wat zou kunnen wijzen op een bedrijfsongeval. Het afgelopen anderhalf jaar zijn opnieuw getuigenverhoren gedaan om erachter te komen of nieuw onderzoek naar het ontstaan van de vuurwerkramp zinvol was. Op alle punten die zijn onderzocht komt de politie tot de conclusie dat er geen informatie naar boven is gekomen die nieuw licht op de zaak werpt.
Burgemeester Den Oudsten van Enschede noemt het onbevredigend dat het onderzoek er niet toe geleid heeft dat het allereerste begin van de vuurwerkramp achterhaald is. Volgens hem was dat voor slachtoffers en nabestaanden van groot belang geweest. Uit het feitenonderzoek is gebleken dat de dossiervorming van het onderzoek naar de vuurwerkramp slordig is gedaan. Om er zeker van te zijn dat alles zorgvuldig is gedaan heeft hij minister Opstelten gevraagd om alle onderzoeken nog eens tegen het licht te houden en te beoordelen of de onderzoeken goed zijn gedaan.
Bij de ontploffing van de vuurwerkopslag van SE Fireworks op 13 mei 2000 vielen 23 doden, raakten 900 mensen gewond en werd een complete woonwijk verwoest. Wat het allereerste begin was van de ramp is nooit duidelijk geworden. Er werd eerst uitgegaan van brandstichting, maar de man die daarvan werd verdacht, werd vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. De gemeente en de eigenaren van SE Fireworks kregen veel kritiek. De eigenaren werden uiteindelijk veroordeeld.
 
Bekijk ook het dossier 'Vuurwerkramp 2000'.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.