Ingrid Keestra uit Goor wil de positieve kanten van mantelzorg benadrukken

Ons land telt zeker vier miljoen mantelzorgers: mensen die voor korte of langere tijd zorgen voor een dierbare of een kennis. Ingrid Keestra uit Goor is een van hen. Ze zorgde veertien jaar voor haar demente moeder, die deze zomer overleed.

Ingrid Keestra schreef een boek om mantelzorgers bij dementie een hart onder de riem te steken: in Mantelzorger der Liefde geeft ze praktische tips om mantelzorg niet al te zwaar te laten zijn.

Belangrijkste les

Zelf mocht ze graag zingen met haar demente moeder. "Als je zingt is een ander gedeelte van de hersenen actief. Mensen die niet meer kunnen praten, kunnen vaak nog wel zingen." De belangrijkste les die ze leerde was, dat je vooral goed voor jezelf moet zorgen. "Want je dierbare heeft er niets aan als jij eronderdoor gaat."

Oproep

Keestra vindt het waardevol dat er jaarlijks een Dag van de Mantelzorg is. Op deze dag krijgen veel mantelzorgers een attentie van een instelling of organisatie. Uit ervaring weet ze dat mantelzorgers vaak behoefte hebben aan praktische hulp.

Dus plaatste ze op Facebook een oproep: ze bood aan een paar uurtjes te gaan wandelen met iemand om een mantelzorger te ontlasten. Het leverde veel reacties en ook schrijnende verhalen op. "En het is zo simpel. Iedereen kan een stukje met een ander wandelen", zegt Ingrid.

Zondag 8 november een interview met Ingrid Keestra in Hoogtij.

Meer over dit onderwerp:
HIERNUMAALS
Deel dit artikel: