Nijverdals industrieconcern TenCate verder ontmanteld met verkoop van divisie 'Advanced Armour'

De pantserdivisie van industrieconcern TenCate in Nijverdal wordt verkocht aan de Britse investeringsmaatschappij Agilitas. Voor het bedrijf, waar 300 mensen werken, wordt zo'n 150 miljoen euro betaald.

Technisch Textielconcern TenCate wordt op die manier stap voor stap ontmanteld en in hapklare brokken verkocht door z'n huidige eigenaar. Het industriële concern is in handen van de investeerders Gilde Buyout Partners, Parcom en Capital A. Zij haalden TenCate in het voorjaar van 2016 van de beurs voor zo'n 700 miljoen euro. Dat gebeurde destijds onder luid protest van een aantal minderheidsaandeelhouders, die de geboden prijs te laag vonden.

Het onderdeel dat nu is verkocht maakt vooral toepassingen voor defensie-industrie. Dat gaat van kogelwerende vesten tot bomwerende schilden in legervoertuigen.

Slecht advies

Overigens hebben de aandeelhouders volop gelijk gekregen. Het advies van toenmalig CEO Loek de Vries om akkoord te gaan met het bod lijkt met terugwerkende kracht ronduit slecht. De nieuwe eigenaren hebben hun aankoop al met de verkoop van het eerste bedrijfsonderdeel terugverdiend. In 2018 werd TenCate Advanced Composites verkocht voor 930 miljoen aan het Japanse Tokay. En daarmee alleen al werd de overnameprijs ruim terugverdiend.

Eind vorig jaar zetten de eigenaren ook een derde onderdeel in de etage: Protective Fabrics. Deze divisie maakt werkkleding voor onder meer ziekenhuispersoneel, militairen en brandweerlui. Blijven nog voorlopig over TenCate Grass, dat kunstgras maakt en TenCate Geosynthetics, dat speciale 'geotextielen' maakt om bijvoorbeeld dijken te versterken.

Meer over dit onderwerp:
ONDERNEMEND OVERIJSSEL
Deel dit artikel: