nieuws

'Slachtoffers niet geholpen bij duidelijkheid'

Voor de verwerking van de vuurwerkramp is het helemaal niet nodig dat duidelijk wordt hoe het eerste vlammetje is ontstaan. Dat was het tot een jaar na de ramp, maar 11,5 jaar later niet meer. Dat zegt onderzoeker IJzermans van instituut Nivel.
Daarmee spreekt hij burgemeester Den Oudsten van Enschede tegen, die gisteren zei dat de bekendheid over het ontstaan van de ramp voor slachtoffers en nabestaanden van groot belang zou zijn geweest. IJzermans deed voor het ministerie van Volksgezondheid na de vuurwerkramp twee keer onderzoek naar de gezondheid van de betrokkenen. Hij constateert nu dat de groep van enkele honderden mensen die nog aandringt op het oplossen van de ramp zoekt naar zingeving, maar dat dit door het oplossen niet lukt. Bij het beantwoorden van de schuldvraag wordt alleen duidelijk wie het heeft gedaan en dat is volgens IJzermans niet voldoende.
Bij het grootste deel van de betrokkenen wekt 11,5 jaar later de roep om extra onderzoek irritratie op, terwijl een enkeling in de ramp nog een aanleiding zit om daar zijn gezondheidsproblemen aan op te hangen. Hij sluit niet uit dat de roep om duidelijkheid over het eerste vlammetje meer te maken heeft met nieuwsgierigheid.
 
Bekijk ook het dossier 'Vuurwerkramp 2000'.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.