nieuws

Riool in Raalte is weer schoon

Het riool in Raalte dat was vervuild met pesticiden is vanmorgen schoongemaakt. Hiermee zijn de problemen bij de rioolwaterzuivering nog niet opgelost, het kan nog dagen duren voordat de zuiveringsinstallatie weer goed functioneert.
De vervuiling is volgens de gemeente veroorzaakt door een verkeerde lozing van dierproductenbedrijf Beaphar. De gemeente had van Beaphar geëist dat het riool om 8 uur vanmorgen schoon moest zijn. Dat is net niet gelukt, maar het werk was toen al wel in volle gang. Rond 11 uur was het riool tussen Beaphar en de waterzuivering weer schoon.
Afgelopen zaterdag werden in het riool in Raalte giftige stoffen ontdekt. Deze stoffen doodden nuttige bacteriën in de waterzuivering, waardoor het afvalwater niet goed gereinigd kon worden. Een van de gemalen in de buurt van Beaphar moest toen worden stilgelegd. Uiterlijk morgenochtend moet het gemaal weer draaien, anders is de buffer voor het afvalwater vol en worden de problemen nog groter.
Tegen dierproductenfabrikant Beaphar in Raalte is een strafrechtelijk onderzoek ingesteld. De gemeente stelt het bedrijf aansprakelijk voor de giflozing op het riool. Beaphar laat zelf ook onderzoek doen naar de oorzaak van de giflozing. De uitslag daarvan wordt morgenochtend bekend gemaakt. Of met deze schoonmaakactie de problemen van de rioolwaterzuivering ook zijn opgelost moet de komende dagen blijken als het gemaal bij Beaphar weer afvalwater naar de zuiveringsinstallatie gaat pompen.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.