Nieuws

Vijftien jaar cel voor stel dat op Curaçao meisje uit Haaksbergen ontvoerde, aanrandde en van rotsen gooide

Het Paleis van  Justitie op Curaçao
Het Paleis van Justitie op Curaçao © Dick Drayer
De rechtbank op Curaçao heeft vijftien jaar gevangenisstraf opgelegd aan een stel dat in augustus vorig jaar een toen 17-jarige Nederlandse stagiaire uit Haaksbergen had ontvoerd. De twee hebben het meisje ook beroofd, aangerand en als dood van de rotsen in zee gegooid. Het meisje overleefde die nacht door zich in het water schuil te houden onder een rots.
De Haakbergse overleefde die verschrikkelijke nacht in augustus vorig jaar als door een wonder door zich in het water onder een rots schuil te houden. De politie wist camerabeelden veilig te stellen waarop te zien was hoe zij eerder die nacht gedwongen werd te pinnen voor de 30-jarige Shelomi P. en de 34-jarige vrouwelijke buschauffeur Azanahil M.. De twee meldden zich op het politiebureau nadat die beelden in de media verschenen. Beiden bekenden hun betrokkenheid bij de misdaden tot in detail.
Tijdens de zitting drie weken geleden trokken beide verdachten hun bekentenis weer in en vertelden ze een heel ander verhaal. Ze zouden het slachtoffer alleen beroofd hebben en daarna uit de auto gezet. Daar gelooft rechter Hans den Doelder niets van. Hij is als hoofleraar strafrecht verbonden aan de Erasmus Universiteit en aan de Universiteit van Curaçao en geldt als zwaargewicht bij het Caribische Hof van Justitie.
Het gaat volgens Den Doelder om zeer ernstige feiten. Tijdens de zitting waarin hij het vonnis samenvat, zegt de rechter dat "het zeker niet aan een van u te danken is, dat zij het er levend van heeft afgebracht."

Hoger dan eis

De straf die de rechter oplegt, is drie jaar meer dan geëist door de officier. Dat heeft onder meer te maken met het feit dat twee weken na het voorval met de Haaksbergse er nog een soortgelijke overval is gepleegd door de verdachten, zei het met minder geweld.
De rechter telt daarom tien jaar voor poging tot doodslag en drie jaar voor een overval met geweld. Maar dertien jaar doet volgens Den Doelder geen recht aan de buitengewone ernst van de feiten. "Vooral het totale gebrek aan respect voor de lichamelijke integriteit en het leven van het minderjarige slachtoffer weegt daarbij zwaar." Ook weegt de rechter als strafverzwarende omstandigheid de proceshouding van de verdachten mee.

Schadevergoeding

Naast vijftien jaar gevangenisstraf kent de rechter ook een schadevergoeding toe aan het slachtoffer uit Nederland, zowel Shelomi P. als zijn partner Azanahil M. moet naast een materiële schadevergoeding ook een immateriële schadevergoeding van bijna 23.000 euro ieder betalen..
De 17-jarige stagiaire was via een videoverbinding aanwezig toen het vonnis werd toegelicht. Advocaat Matthieu van den Berg, die haar bijstaat, zegt dat ze erg opgelucht is dat het vandaag zo is gelopen. "Met de toewijzing van de schadevergoeding bij het vonnis en de opgelegde hogere straf is het rechtssysteem ruimschoots tegemoet gekomen, al maak je de traumatische ervaring er niet mee ongedaan."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.