Nieuws

D66 Raalte: 'Tijd voor helderheid in het versnipperde duurzaamheidsbeleid'

Projectgroep Duurzaamheid D66 Raalte
Projectgroep Duurzaamheid D66 Raalte © Suzan Harmsen
Er moet een overkoepelend duurzaamheidsbeleid in Raalte komen. Dat vindt de fractie van D66 in die gemeente. Volgens de partij gebeurt er veel, maar is dat allemaal te versnipperd,. "De gemeente is betrokken bij bijna alle initiatieven, dus daar zou heel goed de regie kunnen liggen tot samenwerken. Daarmee komen de individuele initiatieven stuk voor stuk beter uit de verf", zegt Peter Moorman, fractievoorzitter van D66 Raalte.
In de zomerperiode heeft D66 Raalte onder meer gesproken met ambtenaren van de afdeling duurzaamheid. "Daarbij werd duidelijk dat op het gebied van duurzaamheid 'ongrijpbaar' veel gebeurt in de gemeente. Zo zijn er gebiedsmakelaars die duurzame initiatieven ondersteunen, Energieloket Salland die gratis energiescans uitvoert en faciliteert de gemeente de verschillende duurzaamheidsgroepen met hun activiteiten".

Projecten en netwerken

Volgens de partij is er daarnaast een veelvoud van projecten en netwerken die onder de gemeente vallen, zoals Salland Deal, energieloket, GroenSamenDoen en de werkgroep Groene Agenda.
Moorman zegt blij te zijn met de duurzaamheidsactiviteiten. “Wij zijn ontzettend blij met deze energie, maar helaas ontvangen wij signalen van de verschillende duurzaamheidsgroepen uit de dorpen dat het beleid versplinterd is en dat meer regie nodig is.”

'Grote uitdagingen'

D66 stuurt aan op meer sturing vanuit de gemeente. "De duurzaamheidclubs kunnen het niet alleen . Naast aansturing geven zij aan dat behoefte is aan juridisch advies, tips om subsidies te verwerven of een financiële behoefte om de kosten te dekken. Er komen grote uitdagingen op ons af als je kijkt naar de verandering van het klimaat en onze leefomgeving. Om hier als samenleving iets tegen te doen, is een goed georganiseerde gemeente op dit terrein het minste wat we kunnen vragen", zegt Moorman.
D66 roept het college daarom dinsdag op tijdens de begrotingsbehandeling om in het nieuwe jaar met de duurzaamheidsgroepen om tafel te gaan en samen met hen tot samenhangend duurzaamheidsbeleid te komen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.