Nieuws

In drugslab Vroomshoop werd beruchte drug crystal meth gemaakt: primeur voor Twente

In het vorige maand opgerolde drugslab in Vroomshoop werd crystal meth geproduceerd
In het vorige maand opgerolde drugslab in Vroomshoop werd crystal meth geproduceerd © News United / Kevin Gerrits
In het vorige week in Vroomshoop opgerolde drugslab werd de beruchte drug crystal meth gemaakt. Onder de zes personen die hiervoor vastzitten, bevinden zich ook twee Mexicanen. Een andere verdachte is van Colombiaanse afkomst. Het is na Willemsoord het tweede crystal meth-lab dat in Overijssel wordt ontmanteld, voor Twente is het een trieste primeur.
Een zwaarbewapend arrestatieteam deed vorige week zondagmiddag met veel machtsvertoon een inval in een sportschool aan de Afrikalaan in Vroomshoop. Op hetzelfde moment werd er ook een huis in Beerzerveld doorzocht, waar de eigenaar van de sportschool en zijn partner wonen.
Het drugslab bevond zich overigens in een afgeschermd gedeelte van het gebouw, waarin de sportschool en andere bedrijven zijn gehuisvest.

Gevreesde drug

Het enige wat de politie tot nog toe meldde, was dat er een drugslaboratorium was opgedoekt. Maar er werden verder geen mededelingen gedaan over het soort verdovende middelen dat er werd gemaakt. Het blijkt te gaan om de beruchte drug crystal meth.
Dit is een van de gevaarlijkste en zwaarst verslavende drugs die er in omloop zijn.

Geblinddoekt afgevoerd

Bij de invallen werden in totaal zeven personen aangehouden. Zij werden geblinddoekt en geboeid afgevoerd. Het gaat onder meer om een man en vrouw uit Ommen, twee mannen uit Arnhem en twee mannen zonder vaste woon- of verblijfplaats.
Onder de arrestanten bevond zich overigens ook de eigenaar van een reclamebedrijf dat in hetzelfde verzamelgebouw was gevestigd, maar hij werd al snel weer op vrije voeten gesteld omdat hij met de zaak niets te maken bleek te hebben.

Mexicanen

Behalve dat één van de verdachten Colombiaanse roots heeft, is opvallend dat zich onder de aangehouden personen twee Mexicanen bevinden. Mexicanen staan bekend als de onbetwiste grootmeesters als het gaat om de productie van crystal meth. Dit is een ingewikkeld procedé, waarvoor Mexicaanse 'laboranten' - op een soort zzp-basis - speciaal worden ingevlogen. In de handel rond deze peperdure drug gaan vaak vele miljoenen om, soms zelfs tientallen.

Nieuwe drug

Crystal meth is een voor ons land relatief nieuwe drug. Pas in 2016 werd hier voor het eerst in Nederland een drugslab opgerold, vorig jaar waren het er al negen en dit jaar is er sprake van een record. De teller staat intussen op circa twintig.
De explosieve toename lijkt het gevolg dat Nederland al veel bestaande labs voor synthetische drugs als xtc en GHB kent. Die kunnen met wat aanpassingen vrij eenvoudig geschikt worden gemaakt voor de productie van crystal meth.
Crystal meth 'Super crystals'
Crystal meth 'Super crystals' © EPA
Het crystal meth-lab dat deze zomer in Willemsoord werd opgerold, had de primeur voor Overijssel. Het lab in Vroomshoop is het tweede in deze provincie, het is het eerste dat in Twente wordt ontdekt.

EncroChat

Dat er dit jaar uitzonderlijk veel crystal meth-labs worden opgedoekt, wordt toegeschreven aan het feit dat de politie erin is geslaagd bepaalde chatdiensten te hacken. Via dit soort chatdiensten - waaronder EncroChat - versturen criminelen elkaar versleutelde berichten. Door het systeem te kraken, kon de politie meelezen wat de onderwereld met elkaar communiceerde.
Of deze methode ook heeft geleid tot de inval in Vroomshoop is overigens nog onduidelijk. De verdachten zitten in zogenoemde beperking, wat inhoudt dat ze alleen met hun advocaat contact mogen hebben. De zes raadslieden die bij deze zaak betrokken zijn, mogen niet reageren richting de pers.

Mexicaanse drugskartels

Intussen probeert de Nederlandse politie crystal meth koste wat kost een halt toe te roepen. Behalve dat de drug extreem verslavend is, gaat er enorm veel geld in om. Daardoor zijn de belangen groot met het gevaar dat het geweld in de drugswereld verder escaleert.
Ook is er het risico dat - als crystal meth gemeengoed wordt in Nederland - op termijn de gevreesde en nietsontziende Mexicaanse drugskartels zullen proberen hier voet aan de grond te krijgen.

Offensief

In het offensief tegen crystal meth werken zo'n honderd politiemensen van de Landelijke Eenheid samen met de regionale recherche. Zodra gedurende een drugsonderzoek blijkt dat er crystal meth in het spel is, krijgt dit absolute voorrang boven andere onderzoeken.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.