Wat vind jij: Een afvalsysteem waarbij je meer moet betalen als je teveel restafval aanbiedt is een goed idee

Wie in Zwolle vaker dan verwacht restafval aanbiedt, gaat vanaf 2022 extra betalen voor zijn vuilnis. Maar: wie minder kilo's weggooit aan restafval, krijgt juist geld terug. Dat wil het Zwolse gemeentebestuur. Wat vind jij van dit idee?

Het Zwolse gemeentebestuur zou graag zien dat Zwollenaren gemiddeld honderd kilo restafval per jaar weggooien. Nu ligt dat nog veel hoger, namelijk op 177 kilo. Om die hoeveelheid omlaag te krijgen, introduceren ze nu een ander afvalsysteem.

Als mensen meer gaan scheiden, dan gooien ze minder restafval weg. Zo kan je de hoeveelheid restafval eenvoudig omlaag brengen, vindt het gemeentebestuur.

Gewenste effect?

Tegenstanders van het plan vrezen illegale afvaldumping. Als mensen kosten vrezen omdat ze te vaak gebruik maken van de ondergrondse afvalcontainers, dan kan het gebeuren dat ze besluiten hun afval bijvoorbeeld in de natuur te dumpen.

Daarnaast is er ook geregeld kritiek op het vooraf scheiden van afval. In 2016 werd er bijvoorbeeld een proef in Almere gedaan met huishoudens die niet zelf hun afval scheidden. Pas in de fabriek werden de verschillende soorten afval van elkaar gescheiden en het leverde uiteindelijk minder restafval op dan wanneer mensen zelf thuis scheiden.

Wat vind jij? Ben je voorstander van het plan van het gemeentebestuur van Zwolle? Of ben je sceptisch over het idee? Stem op de poll en reageer: hieronder of op Facebook.

Meer over dit onderwerp:
WAT VIND JIJ
Deel dit artikel:

Reageren