Nieuws

Vuurwerkverbod of niet: carbidschieten mag doorgaan

Geen landelijk verbod op carbidscheten
Geen landelijk verbod op carbidscheten © RTV Oost
Het carbidschieten in de regio IJsselland mag dit jaar doorgaan, ook als er een landelijk vuurwerkverbod wordt afgekondigd. Dat laat een woordvoerster van Veiligheidsregio IJsselland desgevraagd weten.
Carbid valt officieel niet onder de noemer vuurwerk en daarom wil de veiligheidsregio niet aan een verbod op de knallende melkbussen.
Vermoedelijk maakt het kabinet vrijdag bekend dat er dit jaar een landelijk verbod op vuurwerk komt. Dat verbod geldt dus niet voor carbid, bevestigt Veiligheidsregio IJsselland.

'Houd het veilig en gebruik gezond verstand'

"Wij begrijpen heel goed dat iedereen zin heeft in een plezierige afsluiting van dit bijzondere jaar. Carbid valt niet onder het vuurwerkverbod en daarom mag ook dit jaar deze traditie in onze veiligheidsregio doorgaan", aldus woordvoerster Uiterwijk Winkel van de veiligheidsregio. "Het is in de buitenlucht en goed mogelijk om binnen de dan geldende coronamaatregelen het carbidschieten te laten plaatsvinden."
Wel kan het zijn dat per gemeente de regels rondom het carbidschieten wat verschillen: "Om het carbidschieten gecontroleerd en gereguleerd te laten verlopen, gelden per gemeente lokale voorwaarden waaraan voldaan moet worden. Het spreekt voor zich dat de manier waarop het carbidschieten gebeurt veilig is. Dus houd het veilig en gebruik het gezonde verstand".

Over twee weken meer duidelijkheid

De veiligheidsregio bespreekt de oudejaarstraditie over twee weken. Dan wordt er ook aanvullende informatie over de regels rondom het schieten met carbid verwacht.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.