Nieuws

Carbidschieten mag dan doorgaan in IJsselland 'het wordt een flinke puzzel'

Burgemeester Bort Koelewijn van Kampen schiet zelf ook nog wel eens carbid
Burgemeester Bort Koelewijn van Kampen schiet zelf ook nog wel eens carbid © Ginopress
Burgemeester Bort Koelewijn van de gemeente Kampen vraagt zich af of carbidschieten tijdens de jaarwisseling kan in combinatie met de geldende coronamaatregelen. Carbidschieten mag van de Veiligheidsregio IJsselland omdat carbid geen vuurwerk is, maar Koelewijn noemt het organiseren van het carbidknallen "een puzzel".
"De mensen die gaan carbidschieten moeten zich wel houden aan de regels die het Rijk heeft afgekondigd", stelt hij. En dat is lastig, want carbidschieten trekt zeker in de woonwijken van Kampen veel publiek.

Nieuwsgierig

"Stel dat het vandaag oudejaarsdag was, dan mogen er niet meer dan twee mensen bij elkaar zijn en als de regels wat versoepeld worden, zijn dat er vier. Dat zijn wel zaken waar we mee te maken krijgen. Ik ben heel nieuwsgierig naar de regels die straks in december gaan gelden en welke ruimte die laten om carbid te kunnen schieten."
"Je kunt je afvragen of het verstandig is om, met de geldende coronamaatregelen in het achterhoofd, het carbidschieten door te laten gaan." Daarover is de gemeente met de schuttersvereniging in Kampen in gesprek. De veiligheidsregio komt over twee weken met aanvullende regels.

Ontluchtingsgaatje

Behalve Koelewijn, pleiten verschillende burgemeesters van andere gemeenten in de regio IJsselland voor een 'ontluchtingsgaatje', om maar in carbidtermen te blijven. Hiermee houden de carbidschieters nog enig zicht op doorgang van de oudejaarstraditie.
Een verbod kan leiden tot wildschieten, realiseert Koelewijn zich. Hij benadrukt dat de contacten met de schuttersvereniging de laatste jaren prima waren en er goede overleggen hebben plaatsgevonden over handhaving van regels. "Daar hebben we de laatste jaren fantastische vorderingen in gemaakt."

Ingewikkeld genoeg

Koelewijn verwacht dat handhaving van de regels rond carbidschieten een stuk makkelijker is als het gewoon is toegestaan binnen de coronaregels en de politie dus niet de straat op hoeft om carbidschieters te bekeuren omdat ze aan het schieten zijn.
Maar zelfs als het mag binnen de coronaregels is het nog ingewikkeld genoeg. "Het is best een puzzel en een kunst om met die extra coronamaatregelen te kijken hoe we daar de komende jaarwisseling invulling aan gaan geven", aldus Koelewijn.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.